Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις Βρυξέλες

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, στις Βρυξέλες. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι συνεργάτες των δύο πλευρών προς το παρόν δεν θεωρούν ότι υπάρχει λόγος να περιμένουν σοβαρές θετικές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά στην άμεση βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο θεωρεί ότι η συνάντηση μπορεί να επιτρέψει να περιμένουμε ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς παραβιάσεις και εντάσεις στο Αιγαίο.

Είναι σημαντικό ότι αυτή η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο έχει σημασία ότι θα πραγματοποιηθεί παρουσία μόνο των δύο διερμηνέων που θα συνοδεύουν τους αρχηγούς.

Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της άμεσης και πιο ουσιαστικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, χωρίς να προϋποθέτει απαραίτητα ότι θα γίνουν γνωστά όλα όσα θα ειπωθούν μεταξύ τους.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στις Βρυξέλες

Η συνθήκη αυτή σε κάθε περίπτωση είναι ικανή να συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας των δύο πλευρών και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα, όπως και στις διερευνητικές επαφές.

Πάντως, νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε θετικό μήνυμα για την «αναζωογόνηση» του ελληνοτουρικικού διαλόγου, λέγοντας «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».