Ερντογάν και Τατάρ μιλάνε για διχοτόμηση της Κύπρου, και πλέον το σενάριο η λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνει μία χαλαρή ομοσπονδία ή μία συνομοσπονδία, μοιάζει όχι μόνο ως το «μικρότερο κακό», αλλά και ως το πιο ρεαλιστικό.

Η συνομοσπονδία, που αποτελούσε πάγιο στόχο της Τουρκίας, και απέρριπτε η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι η λύση που βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο Κυπριακό.

Ξένος ανώτερος διπλωμάτης πολύ ισχυρής χώρας ανέφερε σε συνομιλία του με τη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι οι ακραίες θέσεις που εκφράζονται από τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ και τον Ερντογάν, περί διχοτόμησης και δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών, οδηγούν στη λύση της χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας, η οποία θα επιλεγεί ως «το μικρότερο κακό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή τη θέση δεν την απορρίπτει και η κυπριακή ηγεσία, ενώ η «ΒτΚ» έχει γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει παραδεχθεί πως η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών.

Η συνομοσπονδία αποτελεί τον προθάλαμο αυτής της εξέλιξης, αφού ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι διαμορφώνουν κλίμα διχοτόμησης, ώστε η λύση της συνομοσπονδίας να φαντάζει καλύτερη, και αυτό θα διαπιστωθεί μέσα στη νέα χρονιά. Όμως, εκτιμά πως η συνομοσπονδία θα είναι, υπό προϋποθέσεις, ο προθάλαμος της «βελούδινης» διχότόμησης…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» από ανώτερους Έλληνες διπλωμάτες, το υπουργείο Εξωτερικών είναι προβληματισμένο με τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη. 

«Εμείς θέλουμε από τους Κύπριους να μας πουν τι θέλουν. Να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, αν θέλουν λύση ή αν θέλουν κάτι άλλο, και να έρθουν στην Αθήνα με την πρότασή τους, και να συζητήσουμε όσες μέρες και αν χρειαστεί, ώστε να διαμορφώσουμε μία ενιαία θέση και στάση», λέει Έλληνας διπλωμάτης που χειρίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν κρίσιμα ζητήματα.

Βέβαια, το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πρώτα να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες το τι ακριβώς θέλουν για την επίλυση του προβλήματος. Και αυτό, ίσως, είναι το δυσκολότερο όλων.

Σε συνομιλία του με τη «ΒτΚ», διπλωμάτης με πολύχρονη εμπειρία στο Κυπριακό, εξέφρασε το φόβο ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πιέσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης μέσω μίας χαλαρής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας. 

Το δίλημμα που πιθανότατα θα τεθεί από τους Αμερικανούς –λέει ο ίδιος διπλωμάτης– θα είναι «διχοτόμηση ή συνομοσπονδία», υπό το πρόσχημα της εξάντλησης του χρόνου που υπήρχε στη διάθεση όλων για επίλυση.

Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά πράγματα, ούτε όμως και η κυπριακή.

Το θέμα των εγγυήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν αποτελεί, πια, «κόκκινη γραμμή» για τον Αναστασιάδη (σ.σ.: αν και, μεταξύ μας, ποτέ δεν αποτελούσε για τον ίδιο, αλλά γνώριζε ότι αποτελεί για όλους τους άλλους), αρκεί να υπάρξει μία φόρμουλα για μία ισχυρή κρατική οντότητα. 

Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά, όπως έχει περιγραφεί από τον τέως ΠτΔ Παυλόπουλο, είναι μία ιθαγένεια, μία ενιαία έκφραση στο εξωτερικό και μία κυριαρχία. Επί της ουσίας, δύο κράτη σε ένα. Κάτι που δεν είναι ουτοπία εάν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε Κοινότητας.

Ταξίδι με νόημα

Ένα μήνυμα της Αθήνας στην Τουρκία αποτελεί το ταξίδι του υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι. Συζήτησαν τις «γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», όπως είπε ο Έλληνας υπουργός. 

Εξασφαλίζει παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία επιδιώκει ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο λύσης που θα της εξασφαλίσει, μέσω των Τουρκοκυπρίων και ενός είδους εγγυήσεων, την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και λόγο στο ενεργειακό γίγνεσθαι της περιοχής, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περί διχοτόμησης αποτελούν απειλές εν κενώ. Όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της εκφύλισης του Κυπριακού και η συνακόλουθη επιβολή λύσης εκ των άνω, είτε από τις ΗΠΑ είτε την Ε.Ε. Το ενδεχόμενο μίας λύσης «χαλαρής ομοσπονδίας» με τις δύο Κοινότητες να τακτοποιούν τα του οίκου τους και να συμφωνούν σε μία υποτυπώδη έκφραση έχει ακόμη δρόμο, αλλά η λογική της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας» εστιάζεται, κυρίως, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών των δύο συνιστώντων κρατών, με αντίστοιχο περιορισμό των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του κεντρικού ομόσπονδου κράτους. Κάτι με το οποίο οι Κύπριοι δε συμφωνούν ακόμη…

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»