Συνταγματική αναθεώρηση: Όχι εκπλήξεις από τα κόμματα - ζωντανή εξέλιξη | 4957694 scaled

13:14 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός»

Δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις διαβουλεύσεις για την συνταγματική αναθεώρηση. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι τα εξής: «Κύριε Τσίπρα τις προτάσεις δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ, της απέρριψε ο λαός στις εκλογές. Ήταν αντικείμενο των εκλογών και η συνταγματική αναθεώρηση, κύριε Τσίπρα και αν είχατε το θάρρος να προσυπογράψετε μια συνταγματική αναθεώρηση με πολύ περισσότερες διατάξεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή.

– Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Ο τόνος σας, κύριε Τσίπρα, ήταν εκτός κλίματος, γιατί δεν ακούσατε κανέναν πολιτικό αρχηγό και επειδή δεν παρακολουθήσατε τις συζητήσεις στην αρμόδια της Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

– Η διαδικασία της αναθεώρησης ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι σε μια κομματική φιέστα.

– Οδηγός για τη συνταγματική αναθεώρηση η απαρέγκλιτη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής, γεγονός που πυροδότησε ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο. Εσείς, ο φίλος του περιβάλλοντος, κρίνατε πως δεν ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, με φόντο την κλιματική αλλαγή.

– Ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προκρίναμε την αποσύνδεση της εκλογής των ανώτατων δικαστικών από την κυβέρνηση. Αντίθετα με τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε θέσεις κομματικού καιροσκοπισμού.

– Για την απλή αναλογική: Ποιος σας είπε, κύριε Τσίπρα, ότι εμείς προκρίνουμε την απλή αναλογική ως κύριο εκλογικό σύστημα; Ποιος σας τα λέει αυτά; Είναι άλλο αυτό που λέμε εμείς για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σταθερού εκλογικού συστήματος και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέτε εσείς.

– Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μιλούσε για αναθεώρηση του Συντάγματος, εννοούσε τη ματαίωση μιας ριζικής αλλαγής. Χωρίς ίχνος ντροπής λέτε τώρα ότι αυτή η αναθεώρηση είναι «τζούφια». Κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά, είστε κατώτερο των περιστάσεων και των ευθυνών σας απέναντι στην Ιστορία.

12: 50 Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση»

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για την συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλει το σχέδιο να ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ σύμφωνα με τον πρόεδρο του.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε πως: «Βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του. »

«Δεν μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη μιας προοδευτικής αναθεώρησης του Συντάγματος και ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας.»

  «Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ του 2018 είχε έναν σκοπό: «την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος».

11:10 Φώφη Γεννηματά: «Ναι» στο άρθρο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – »Όχι» στην αλλαγή για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Την ανάγκη δημιουργίας ενός φιλελεύθερου κράτους δικαίου επισήμανε η κυρία Φώφη Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να τονίζει πως το κόμμα της θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αν και υπογράμμισε ότι διαφωνεί με την συνταγματοποίηση περιορισμών. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της τόνισε πως:

«Κατανοούμε την ανάγκη ψήφισης του αρ. 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όπως είναι λάθος να αποτυπωθούν περιορισμοί στην συνταγματική διατύπωση. Διανύσαμε δρόμο με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μετέχουν ισότιμα. Δεν εγκαταλείπουμε τον στόχο για επιστολική ψήφο και καθολική συμμετοχή γι αυτό πρέπει να ξαναδείτε την διατύπωση».

11:00 Επίθεση Κουτσούμπα στον ΣΥΡΙΖΑ για «κάλπικο προοδευτισμό»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε πως : «Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζεστε ως υπερασπιστές του κοινωνικού κράτους όταν είναι ακόμα νωπές οι υπογραφές σας στο 3ο μνημόνιο που τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα και το απεργιακό δικαίωμα» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση για να προσθέσει « Καρικατούρα η πρότασή σας για τα δημοψηφίσματα. Είτε κλείνεστε ως ανήλικοι, είτε ως ενήλικες στα δωμάτια με τους θεσμούς, ποδηγετείτε την βούληση του λαού όπως κάνατε το 2015»

10:42 Βελόπουλος προς Μητσοτάκη: Έχετε αριστεροφοβία

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «αριστεροφοβική» εξαιτίας της μη προώθησης της «ιδιωτικής παιδείας», καθώς το άρθρο 16 που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση, τελικά δεν συγκέντρωσε τις ψήφους που χρειαζόταν. Συγκεκριμένα ο κύριος Βελόπουλος ζήτησε την θέσπιση «ασυμβίβαστου συνδικαλισμού» ώστε: «Να μην μπορούν να είναι μέλη κομμάτων. Απογαλακτίστε το κόμμα από το κράτος. Στην Ελλάδα φεύγει η κυβέρνηση και δεν λειτουργεί το κράτος».

10:20 Βαρουφάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση : Όχι σε κομματικά παιχνίδια με την εκλογή ΠτΔ

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το κόμμα του στην συνταγματική αναθεώρηση. Συγκεκριμένα ο κύριος Βαρουφάκης τόνισε πως :«Καταθέτουμε μετρημένες προτάσεις που προκρίνουν ένα σύνταγμα αρωγό για την προστασία των ανθρώπων από τον αυταρχισμό» είπε για να προσθέσει πως  «από τη μία έχουμε αποσπασματικές αλλαγές ενώ εμείς αντιτάσσουμε μία προσέγγιση ρεαλιστική. Για εμάς, το Σύνταγμα είναι ένα εργαλείο κατανόησης της δομής της εξουσίας συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας των ισχυρών και ένα εργαλείο για την πλειοψηφία των πολιτών αλλά και για τις μειονότητες.»

Ο επικεφαλής του MέΡΑ25 επισήμανε και τους τρεις άξονες στους οποίους κινείται το κόμμα, που είναι η ισότητα στα πολιτικά δικαιώματα, την επιστροφή του δήμου στη Δημοκρατία, στην ασυλία από όλες τις μορφές εξουσίας αλλά και μία νέα ερμηνεία των δικαιωμάτων. Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας να μην παίζονται πολιτικά παιχνίδια.

Όλο το πολιτικό ενδιαφέρον στέφεται σήμερα το βράδυ, καθώς οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν στην Ολομέλεια της βουλής το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Προηγουμένως θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αργηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Συνταγματική αναθεώρηση

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία:

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και

– Η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Αυτές είναι:

Το Άρθρο 54 που αφορά στη Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

Το Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή, καταβλήθηκαν προσπάθειες και βρέθηκε κοινός τόπος για ορισμένες διατάξεις, κάτι το οποίο δεν είχε επιτευχθεί κατά την επεξεργασία τους από την προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή.

Η ΝΔ δηλώνει καταρχήν θετική στην υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 73 που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Ωστόσο θέτει όρους και προϋποθέσεις, αποκλείοντας να αφορούν θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ενώ διαφωνεί με τον αριθμό των 100.000 υπογραφών και αντιπροτείνει 500.000 υπογραφές.

Σημαντικές αναθεωρητέες διατάξεις, συγκλίσεις-διαφωνίες

– Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Την πρόταση απορρίπτει ωστόσο κατηγορηματικά η ΝΔ.

– Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

– Άρθρο 86: Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που να έχει αναδρομική ισχύ και να εξαιρεί το αδίκημα της δωροδοκίας.

Την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει 179 ψήφους στη προτείνουσα Βουλή, απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Άρθρο 62: Περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.

– Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα . Η διάταξη είχε λάβει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.