Συντάξεις: Καλοκαιρινό... μπόνους σε 200.000 συνταξιούχους

H εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης φέρνει «μπόνους» σε 200.000 συνταξιούχους. Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους θα αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλούς μισθούς. Να σημειωθεί πως η σχετική διάταξη «μετρά» ήδη 14 μήνες ζωής, ωστόσο ακόμα δεν έχει μπει σε εφαρμογή. 

Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης θα «τρέξει» με τις συντάξεις του Ιουνίου- Ιουλίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι δικαιούνται και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά (όποτε και είχε βγει η σχετική δικαστική απόφαση).

Το ετήσιο όφελος είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό, και παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση, καθώς μπορεί να κυμαίνεται από 60 έως 2.500 ευρώ. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν πως κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι θα δουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να ενισχύεται με 600 ευρώ το χρόνο. 

Κερδισμένοι από το νέο σύστημα είναι όσοι παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα όσοι θα προσεγγίσουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Στον αντίποδα, καμία αλλαγή στο εισόδημά τους δεν θα έχουν όσοι αποχώρησαν από την αγορά εργασίας με λιγότερα από 30 χρόνια δουλειάς. 

Πρώτοι θα πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας μετά τον Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πάρουν εφάπαξ την ενίσχυση που δικαιούνται, και αυτό θα γίνει με τις συντάξεις Ιουνίου (που καταβάλλονται στο τέλος Μαΐου). 

Θα ακολουθήσουν –τον Ιούλιο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα– 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν ανοίξει την πόρτα εξόδου πριν από το Μάιο του 2016, οι οποίοι θα πάρουν τα χρήματα σε ετήσιες δόσεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο οι δύο δόσεις (που αντιστοιχούν στα έτη 2020-2021) θα καταβληθούν το καλοκαίρι, ενώ τα επόμενα χρήματα θα δοθούν σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Να επισημανθεί, πάντως, πως περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα έχουν μόνο λογιστικές αλλαγές στο εκκαθαριστικό τους, λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης Προσωπικής Διαφοράς. Επομένως, σε αυτή τη φάση δεν αναμένουν αλλαγή στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. 

Παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις

Ενδεικτικά παραδείγματα δημοσιεύει η «Βραδυνή της Κυριακής» για τις νέες συντάξεις, που θα «φέρουν» τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ειδικότερα, το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από το άθροισμα της βασικής σύνταξης των 384 ευρώ συν τα ποσά που θα προκύψουν από τους νέες συντελεστές αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα, οι νέες συντάξεις (άθροισμα Εθνικής και ανταποδοτικής) θα διαμορφωθούν ως εξής:

 • Ασφαλισμένος με 31 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.000 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 662 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 667,5 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.000 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 722 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 757 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 43 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.000 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 872 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 899 ευρώ. 
 • Ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 789,75 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 831,75 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 897,6 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 984,12 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 31 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.500 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 800,8 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 809,25 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.500 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 891,15 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 943,6 ευρώ.
 • Ασφαλισμένος με 40 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.500 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε άθροισμα σύνταξης 1.026 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.134,15 ευρώ.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ – Πληρωμές για τρεις κατηγορίες δικαιούχων

«Χορός» αναδρομικών το επόμενο διάστημα, με ένα μπαράζ πληρωμών να είναι στα «σκαριά». Ειδικότερα, δύο συν μία είναι οι βασικές κατηγορίες αναδρομικών που έρχονται:

 • 1. Αναδρομικά κληρονόμων. Συνεχίζονται οι πληρωμές σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, και ήδη έχουν πιστωθεί τα χρήματα σε 112.316 δικαιούχους (με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 75,5 εκατ. ευρώ). Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις κύκλοι πληρωμών, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για την υποβολή δικαιολογητικών στις περιπτώσεις εκείνες που εμφανίζεται καθυστέρηση στην έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών. Να σημειωθεί πως θα γίνουν δύο νέες έκτακτες πληρωμές σε κληρονόμους συνταξιούχους: η πρώτη θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα (δηλαδή στις 26 Απριλίου), και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου. 
 • 2. Αναδρομικά από την προκαταβολή σύνταξης. «Ζεστό» χρήμα θα δοθεί σε 36.000 ασφαλισμένους, που είναι στην… αναμονή για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Η προκαταβολή της σύνταξης θα δοθεί πριν από το Πάσχα, με τα ποσά να διαμορφώνονται στα 360 ή στα 384 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης. Μάλιστα, θα δοθούν και αναδρομικά για τους μήνες της αναμονής.

Nα σημειωθεί πως η σχετική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr, και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Επομένως, το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των δικαιούχων. 

 • 3. Αναδρομικά από την κατάργηση των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα. Πρόκειται για την κρισιμότερη δικαστική αναμέτρηση, καθώς οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά άνω των 2 δισ. ευρώ. Η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί στο ΣτΕ και αναμένεται η απόφαση, που θα αποτελέσει «πιλότο» για το σύνολο των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί πως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με την αίτηση ακύρωσης διεκδικεί:

 • Να επιστραφούν τα Δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
 • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των συντάξεων, καθώς και τα Δώρα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»