Με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάνα Σύψα, τόνισε: «Θεωρώ είμαστε στη φάση που μπορούμε να βλέπουμε σταδιακά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Βεβαίως δεν θέλω να παρερμηνευτεί».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει γιαυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, λιγότερο από 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί από κορωνοιό. Παράλληλα, η κα Σύψα εξήγησε θα πρέπει να φανταστούμε ότι αυτοί οι 73 θάνατοι, που καταγράψαμε στη χώρα μας, στην ουσία προκύπτουν από κρούσματα 20 μέρες πριν και με μια μέτρια εκτίμηση για την θνητότητα, ότι είναι περίπου 1%, αυτό μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 έως 10.000 κρούσματα πριν από 20 μέρες.

Όσο αφορά τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, η κα Σύψα διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα είναι αβέβαιο το πόσα ακριβώς είναι τα πραγματικά κρούσματα, καθώς δεν ξέρουμε αρκετά ακόμη για τον ιό. Οπώς υποστήριξε, δεν μπορούμε μέσα από την απλή καταγραφή των κρουσμάτων, στην πράξη να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας, γιαυτό είναι απαραίτητη χρήση ιατρικών στατιστικών μοντέλων. Πρόσθεσε, δε, ότι οι πληροφορίες που συλλέγουμε για την χώρα μας σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού που ως ένα βαθμό τα ξέρουμε αρκετά καλά πια αλλά και από τα όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες, προσπαθούμε όλα αυτά να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και το ποια θα είναι η πορεία της επιδημίας.