Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με το φάρμακο του κορωνοϊού, αναφερόμενος στην ρεμδεσιβίρη, η οποία είναι σε προχωρημένες μελέτης και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Έχουμε μάλλον ευχάριστα νέα. Ένα φάρμακο που έχει αντιϊκή δράση, η ρεμντεσιβίρη είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται τόσο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο, όσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο ή είναι διασωληνωμένοι. Οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, θα υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πάρει άδεια και στη συνέχεια θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες».

Όπως εξήγησε στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία που συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες και Έλληνες ασθενείς λαμβάνουν, ακόμα και τώρα, το φάρμακο. 

«Μελέτη που βγήκε στην Αμερική πριν από τρεις μέρες, με το φάρμακο να χορηγήθηκε σε ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι ή είχαν βαριά νόσο, έδειξαν ότι το 70% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο. Περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που είναι με ήπια νόσο. Θα βγουν άμεσα και θα έχουμε καλύτερες απαντήσεις. Στην αγορά θα φθάσει στο τέλος του καλοκαιριού. Επομένως , επειδή είναι ενδεχόμενο ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο , τότε το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μας», ανέφερε.

Σχετικά με τη χλωροκίνη, τόνισε ότι αναμένονται απαντήσεις στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Προς το παρόν έχουμε πρόδρομα αποτελέσματα, όμως χωρίς σύγκριση και τα οποία μας λένε ότι το φάρμακο αυτό, έως ένα βαθμό, δουλεύει. Για λόγο αυτό και σύμφωνα με τους αλγόριθμους που έχουμε, η χλωροκίνη χορηγείται στην Ελλάδα, τόσο στο σπίτι όσο και στο νοσοκομείο» σημείωσε.

«Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία»

Σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η επιδημία είναι ακόμη εδώ και κάθε ημέρα σημειώνονται νέα κρούσματα.

«Έχουμε και τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, οι πρόσφυγες. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση και μετά θ αρχίσει η αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βάλουμε την επιδημία σε καθοδική πορεία έτσι ώστε τον Μάιο να μπορούμε να σκεπτόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων αποξένωσης».