«Σύσκεψη εργασίας» το «φέρτε τα ποτά σας» λέει ο Τζόνσον - Το πάρτι άραγε τελειώνει;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον χαρακτήρισαν ψεύτη και ζήτησαν την παραίτησή του

Πολύς ντόρος έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του Μπόρις Τζόνσον και το περιβόητο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω lockdown τον Μάιο 2020. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά το mea culpa ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, για τη συμμετοχή του στη γιορτή, δήλωσε ότι επρόκειτο για «σύσκεψη εργασίας» των εργαζομένων στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η πρόσκληση του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του με την προτροπή «φέρτε τα ποτά σας» στάλθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν μόνο δύο άτομα μπορούσαν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Αμέσως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Εργατικό Κόμμα, τον χαρακτήρισαν ψεύτη και ζήτησαν την παραίτησή του, ενώ τα μέλη της κυβέρνησής του, πλην του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, έσπευσαν να εκφράσουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του με αναρτήσεις στο Twitter και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η υποστήριξη αυτή δεν μεταφέρεται όμως και στα πίσω έδρανα της Βουλής, όπου η δυσαρέσκεια έχει καταλάβει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που είχαν επενδύσει στην ικανότητά του να προσελκύσει τα λαϊκά στρώματα της βόρειας Αγγλίας, πιστά κάποτε στο Εργατικό Κόμμα, μέσω της υπόσχεσής του να υλοποιήσει το Brexit.

«Ζόμπι»

Η χλιαρή υποστήριξη που εξέφρασε το Ρίσι Σουνάκ, που θεωρείται εν δυνάμει υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρι, σχολιάζεται ευρέως σήμερα.

Μακριά από το Γουέστμινστερ, σε επίσκεψη στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε την οργή των βουλευτών, 0 Ρίσι Σουνάκ χρειάσθηκε οκτώ ώρες για να εκφράσει την χλιαρή του υποστήριξη προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον με ένα tweet η έμφαση του οποίου αφορά την δική του προσήλωση στην βελτίωση του τομέα της απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο πρωθυπουργός έκανε καλά που ζήτησε συγγνώμη και υποστηρίζω την προτροπή του για υπομονή, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εσωτερικής έρευνας που διενεργεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι», έγραψε ο Ρίσι Σουνάκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στους βρετανικούς πολιτικούς κύκλους, ορισμένοι παραβάλλουν την δήλωση αυτή χλιαρής υποστήριξης με την απόφαση του Τζον Μέιτζορ να μην συμπαραταχθεί με την Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία διαδέχθηκε, στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, όταν εκείνη βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο το 1990.

Τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν η αστυνομία αναλάβει τελικά ολόκληρο τον φάκελο, θεωρούνται πλέον καθοριστικά για την τύχη του Μπόρις Τζόνσον.

Πέρα από τις διαθέσεις που εκδηλώνονται στα πίσω έδρανα της συντηρητικής πλειοψηφίας, την ενότητα του κόμματος απειλεί και η δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται στις τάξεις των Τόρις στην Σκωτία.

Οπως ο Ρότζερ Γκέιλ, για τον οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «ζόμπι», ορισμένοι βουλευτές τάσσονται ανοικτά υπέρ της έναρξης διαδικασίας στο Συντηρητικό Κόμμα πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού που θα τον σπρώξει προς την έξοδο.

«Η θέση του πρωθυπουργού είναι «μη βιώσιμη» και πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε τα συμπεράσματα μίας δημόσιας λειτουργού να καθορίσουν το μέλλον του πρωθυπουργού», δήλωσε ο βουλευτής Ουίλιαμ Ραγκ, αντιπρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής 1922, υπεύθυνης για την κοινοβουλευτική παρουσία των Τόρις. «Είναι ευθύνη του Συντηρητικού Κόμματος, αν όχι του ίδιου του πρωθυπουργού, να λάβει αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε στο BBC.

Η «γιορτή του κήπου» είναι το τελευταίο μίας σειράς από πάρτι που οργανώθηκαν στους κύκλους της βρετανικής εξουσίας, όταν οι αυστηροί κανόνες του lockdown περιόριζαν ασφυκτικά την ζωή των υπολοίπων κοινών Βρετανών και προστίθενται σε σειρά κατηγοριών για οικονομικά σκάνδαλα, κατάχρηση εξουσίας και ευνοιοκρατία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία τον Ιούλιο 2019. Εκτοτε, η δημοτικότητά του κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση YouGov για τους Times, που πραγματοποιήθηκε πριν από το χθεσινό mea culpa, δίνει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στο Εργατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 28% για τον Συντηρητικό Κόμμα, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον κρύφτηκε από τις κάμερες και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων: επικαλούμενος επαφή «με κρούσμα στην οικογένειά του», ακύρωσε επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο.