Ελλάδα

Τα επόμενα βήματα για την άρση των μέτρων

Με μάσκες και γάντια η επιστροφή σε γραφεία, εστιατόρια, καταστήματα και μέσα συγκοινωνίας

Στην έκτη εβδομάδα που εφαρμόζονται τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση παρακολουθούν με ικανοποίηση τα αριθμητικά δεδομένα που καταγράφουν πια σταθερή μείωση των νοσούντων και των θανάτων καθώς και εκείνα που μετρούν τη μειωμένη μεταδοτικότητα της λοίμωξης COVID-19 και σχεδιάζουν την στρατηγική της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Έφτασε λοιπόν η ώρα της συζήτησης για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της διλήμματα όχι μόνο ιατρικού και οικονομικού, αλλά και κοινωνικού περιεχομένου και να καλείται να σταθμίσει τις αποφάσεις της.

Η πορεία εξόδου από το πεδίο των περιορισμών θα γίνει με προσεκτικά, σταδιακά και ελεγχόμενα βήματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς θα αποτυπώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων τον Απρίλιο, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία τις ημέρες του Πάσχα, και ελπίζεται πως θα παγιώσουν τη θετική εικόνα που έχουν μέχρι τώρα οι ειδικοί. Στο ίδιο διάστημα οι αρμόδιοι στη χώρα μας θα παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα έχουν συμπληρώσει ικανό χρονικό διάστημα άρσης κάποιων μέτρων και θα μελετούν αν τα νέα δεδομένα επηρέασαν το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, όπως ονομάζεται, θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και για κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από τα μέτρα καταρτίζεται με πρώτο ορόσημο το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου. Τα μέτρα θα αίρονται σταδιακά, αλλά δεν θα αφορούν ταυτόχρονα όλο τον πληθυσμό.

Σχεδιάζεται να αρθούν πρώτα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, στη συνέχεια να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, μετά οι κλειστοί και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, οι εκκλησίες και, τέλος, τα σχολεία. Ο δείκτης που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να εισηγούνται κάθε φορά άρση μέτρου είναι ο δείκτης R0, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής, δηλαδή υποδηλώνει πόσα άλλα άτομα κατά μέσο όρο μολύνει ένα μολυσμένο άτομο. Σε αυτή τη φάση ο δείκτης στην Ελλάδα είναι κάτω από 1, δηλαδή ένας ασθενής μπορεί να κολλήσει λιγότερο από έναν άνθρωπο, ενώ ο ίδιος δείκτης στις αρχές Μαρτίου ήταν 2, δηλαδή ένας ασθενής μπορούσε να μεταδώσει σε τουλάχιστον άλλους δύο τον ιό. Οσο ο R0 παραμένει κάτω από 1, τότε θεωρείται μια καλή ένδειξη για τη χαλάρωση των μέτρων .

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 χρόνων και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και οι ανοσοκατασταλμένοι θα μπουν σε κλοιό προστασίας από τις υπηρεσίες του κράτους και στην επόμενη φάση, δεδομένου ότι αυτοί αποτελούν και τον ευπαθή πληθυσμό της πρώτης φάσης που διανύουμε. Σε αυτή τη φάση θεωρείται πολύ σημαντικό να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους και να σταθμίσουν οι ίδιοι τις κινήσεις τους.

Δείτε επίσης