Μου το έλεγε φίλος, αφού του το ανέπτυξε αξιόλογος συνομιλητής του. Αυτό που βιώνει στις μέρες μας η ανθρωπότητα, εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, προσφέρει στις κοινωνίες όλου του κόσμου μία μεγάλη και εξαιρετικά σπάνια ευκαιρία. Την αξιολόγηση των ανθρώπινων αξιών από την αρχή, το ζύγισμα του συναισθήματος και την εκτίμηση των στοιχείων που έχουν ουσία. Χωρίς απαραίτητα αυτά να αφορούν στα χρήματα, την επαγγελματική διαδρομή και άλλες σύγχρονες «δικτατορίες» του μυαλού, όπως η επικοινωνία και κάθε λογής «must»…

Οι μεγάλες κρίσεις έχουν αυτό το κοινό σημείο αναφοράς με τις συνέπειες των πολέμων. Η Ελλάδα στα χρόνια που ακολούθησαν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν αληθινή, περισσότερο αθώα, με ανθρώπους που διακρίνονταν από αξιοπρέπεια και ατομική ευθύνη. Που νοιάζονταν για τον διπλανό και πάνω απ όλα έβαζαν την οικογένεια. Τα γοητευτικά συστατικά εκείνης της εποχής αποτυπώνονται ακόμη και σήμερα στις Ελληνικές ταινίες, που δεν έχουν χαρακτήρα επιστημονικής φαντασίας, αλλά καθρεφτίζουν με ακρίβεια την αλήθεια των δεκαετιών του ΄50, του ΄60 και του ΄70.

Οι συνέπειες του κορωνοϊού μας υποχρεώνουν ήδη να λειτουργήσουμε ξανά με περισσότερη αγάπη και ανθρωπιά. Διότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι με τους δικούς μας ανθρώπους προσθέτει χρόνο πολύτιμο, ο οποίος ήταν χαμένος στην κόψη της ζωής, επαγγελματικά, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά…

Ζούμε το φαινόμενο της Πομπηϊας, η φαινομενική αξία των ερειπίων της οποίας είχε αναφορά πολύ περισσότερο στην ύλη. Οι ανακαλύψεις που μας έδωσαν την εικόνα ρωμαϊκής πόλης, μέσα στην άνθηση της ακμής και του πλούτου της, αποτύπωσαν τη χλιδή με την αληθινή σημασία της ζωής σε δεύτερη, τρίτη, ίσως και τελευταία μοίρα. Η νέα πανανθρώπινη κρίση σήμερα μπορεί να μας διορθώσει αρκετά.

Σε μία κοινωνία που θα χρειάζεται σε λίγο καιρό «διαβατήριο αντισωμάτων», το έγγραφο που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναμένεται δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η μόνη αντίσταση βρίσκεται στο πνεύμα και την ανθρώπινη δύναμη.