Τα γκαρσόνια του Ντουμπάϊ | ntoumpai broxi 1 scaled

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Γράφει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Το «Twiggy» είναι ένα από τα δημοφιλέστερα beach bars-εστιατόρια του Ντουμπάϊ. Φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Park Hayatt» και πήρε το όνομά του από το ανορεξικό μοντέλο της δεκαετίας του ’60. Ανήκει σε έναν γαλλικό Όμιλο που δραστηριοποιείται σε πλείονες της μίας, χώρες.

Διαθέτει μία πισίνα πλάτους 100 μέτρων και μήκους πενήντα, με μία πρωτοτυπία. Εισέρχεται κανείς από την αμμουδιά που έχει «φυτευθεί» έχοντας την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για θάλασσα (σ.σ.: Στο Ντουμπάϊ δεν υπάρχουν αμμώδεις παραλίες).

Ο Τζέρρυ ξυπνά κάθε πρωΐ στις 7, για να είναι στο πόστο του στις 8. Με προϋπηρεσία στα αντίστοιχα beach bars της Μυκόνου, έχει την τεχνογνωσία και την πείρα του πώς λειτουργεί μία παραλία. Οι υπεύθυνοι του «Twiggy» αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του, του ανέθεσαν να προσλαμβάνει ο ίδιος τους συνεργάτες του. Δεκατέσσερις Έλληνες αποτελούν την «μπριγάδα» του, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν την προϋπηρεσία τους στο Νησί των Ανέμων. Το service που παρέχουν είναι υψηλοτάτου επιπέδου, αντίστοιχο των τιμών.

Οι δεκαπέντε παρευρισκόμενοι συμπατριώτες μας δεν είναι οι μόνοι που μετανάστευσαν για την σαιζόν στο λιλιπούτειο Εμιράτο του Περσικού Κόλπου. Χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους μετά το πέρας της θερινής περιόδου στα ελληνικά νησιά, έχουν πάρει το αεροπλάμο της Emirates για να στελεχώσουν την βιομηχανία Τουρισμού του Ντουμπάϊ. Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, λόγω πανδημίας, αφού ο αριθμός των τουριστών έπεσε από τα 16 εκατ. το 2019, στα 5,5 το 2020, αλλά το 2021 ανέκαμψε, λόγω της παγκόσμιας Εκθέσεως «Expo 2020» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

«Τι όνειρα έχεις για το μέλλον;», ερωτώ τον Δημήτρη, με την απάντησή του να είναι αναμενόμενη: «Σκέφτομαι να ανοίξω κάτι δικό μου». Επόμενη εύλογη ερώτησις: «Εδώ ή στην Ελλάδα». Χωρίς δισταγμό απαντά: «Εδώ, σίγουρα εδώ. Στην Ελλάδα τι να κάνεις;».

«Ου παντός πλειν εις Κόρινθον»

Η φράσις αποδίδεται στον Ρωμαίο συγγραφέα Στράβωνα, και στην νέα ελληνική σημαίνει ότι δεν εδύνατο ο καθείς να πλεύσει, να πάει, στην Κόρινθο.

Η Κόρινθος του 21ου αιώνος είναι το Ντουμπάϊ. Όπως και η αρχαία ελληνική πόλις, το Εμιράτο αποτελεί σήμερα έναν προορισμό συνώνυμο της χλιδής και της πολυτελείας. Σημείωσις εξαιρέτου σημασίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό για το οποίο ήταν φημισμένη η Κόρινθος ήταν η πορνεία. Υπό την υψηλή προστασία της θεάς Αφροδίτης, της οποίας ο ναός δέσποζε στην Ακροκόρινθο, χίλιες και πλέον, ιερόδουλες (δούλος του ιερού) δραστηριοποιούντο για έναν ιερό σκοπό, αφού οι ερωτικές πράξεις εις τις οποίες επιδίδοντο, είχαν θρησκευτικό περίβλημα.

Η «θυσία» στοίχιζε ακριβά, αφού «ένωνε» τον πιστό με την θεά, όμως για τους «μη έχοντες» υπήρχε η εναλλακτική λύσις φθηνότερων λύσεων, στο λιμάνι, όπου τα «χαμαιτυπεία» έκαναν χρυσές δουλειές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα στο Ντουμπάϊ. Μία εμπεριστατωμένη έρευνα της ισραηλινής εφημερίδος «Yedioth Ahronoth» αποκαλύπτει την εκτεταμένη πορνεία που λαμβάνει χώρα στο αραβικό αυτό Εμιράτο. Κορίτσια από τα πέρατα του κόσμου φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για να εξασκήσουν το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στις 50.000, αν και υπάρχει ένα περίπλοκο σύστημα «αναδοχής» από τους ντόπιους, που δύναται να ανεβάσει τον αριθμό. Η επαγγελματική δραστηριοποίησις λαμβάνει, συνήθως, χώρα στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πολυτελείας, όπου ο πελάτης συναλλάσσεται απ’ ευθείας με τις ιερόδουλες διαπραγματευόμενος ο ίδιος την τιμή, που δεν είναι σταθερή. Τούτη εκκινεί από τα 2.000 ντίρχαμ (500 ευρώ), αλλά στις «καλές» περιπτώσεις φθάνει και ξεπερνά  τα 20.000 ντίρχαμ (5.000 ευρώ). Υπάρχουν, φυσικά, και οι on line υπηρεσίες, με τον κίνδυνο, όμως, εκπλήξεων.

Ο Ο.Η.Ε. δημοσίευσε, το 2017 την περίπτωση μίας κοπέλλας από το Ουζμπεκιστάν, η οποία προτίμησε να συλληφθεί και να απελαθεί, από το να παραμείνει και να εργάζεται σε συνθήκες που χαρακτήρισε εφιαλτικές. Το ανωτέρω περιστατικό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τις σύγχρονες «ιέρειες της Αφροδίτης», τις οποίες δύναται κανείς να αναγνωρίσει από την προκλητική ένδυση, το βαρύ μακιγιάζ και τα ακριβά αξεσουάρ, κατά βάσιν Οίκων υψηλής ραπτικής.