Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 10 Αυγούστου από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, είχαν, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μέτρα για την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα αλλά και την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 00.00 μέχρι τις 07.00 της επομένης.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση της λειτουργίας θα ισχύει στις εξής περιοχές:

  • Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
  • Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Θύμισε εποχές «ξενυχτίασης»

Αμέσως, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά του Twitter, θυμήθηκαν το 1994 και τον «νόμο Παπαθεμέλη». Τον Φεβρουάριο του 1994, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή και Εργασίας, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, θεσπίστηκε νέο ωράριο για τα νυχτερινά κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο – γνωστός και ως – «νόμος Παπαθεμελή» υποχρέωνε τα μαγαζιά να κλείνουν στις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα και τον κόσμο που είχε βγει για να διασκεδάσει τις καθημερινές, να πάει σπίτι του ώστε να περιοριστεί η ηχορύπανση στον αστικό χώρο.

Ο νόμος υπερψηφίστηκε και τους ελέγχους ανέλαβε η αστυνομία, συνοδευόμενη από κάποια στελέχη του υγειονομικού. Τα κλιμάκια πήγαιναν σε μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια και αν ακουγόταν μουσική μετά τις δύο, τους ζητούσαν να την κλείσουν. Όσοι δεν συμμορφώνονταν, τιμωρούνταν, ενώ οι πελάτες διαμαρτύρονταν, επειδή δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την έξοδό τους.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, πολύς κόσμος συνωστιζόταν στην πλατεία Συντάγματος όπου είχαν στηθεί ηχεία για τους «άστεγους μπαρόβιους και νυχτοπερπατητές» της πόλης και το κέφι κρατούσε καλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, με τον κόσμο να δηλώνει ότι έχει πάθει «ξενυχτίαση».

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω τηλεοπτικό ρεπορτάζ:

Τα μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη θα ανοίγουν από το απόγευμα

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο, οι επιχειρηματίες βρίσκουν τρόπους να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ακόμη και μετά την απαγόρευση.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, από σήμερα τα μεσάνυχτα επιβάλλεται λουκέτο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 7 το πρωί, καθώς παρατηρήθηκε συνωστισμός σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι επιχειρηματίες επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με το thestival.gr, ένα από τα νυχτερινά κέντρα που προχωρά σε αλλαγή προγράμματος λόγω των μέτρων είναι το “Όραμα” στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζεται ο δημοφιλής καλλιτέχνης, Νίκος Βέρτης.

Όπως γνωστοποιήθηκε, το κέντρο θα λειτουργεί πλέον από τις 8 το βράδυ και μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε και να ικανοποιήσει το κοινό του αλλά και να τηρήσει τα μέτρα που έχον επιβληθεί.

Όσοι έχουν κάνει ήδη τις κρατήσεις τους ενημερώνονται ότι θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο στις 19.30, καθώς μισή ώρα αργότερα αρχίζει το πρόγραμμα. Όσοι επιθυμούν να κάνουν νέες κρατήσεις λαμβάνουν ενημέρωση για τις αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες, ο Νίκος Βέρτης θα ανεβαίνει στην πίστα στις 21.30.

Νέα ωράρια λειτουργίας εφαρμόζουν και κλαμπ στη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι σώζεται από τη σεζόν ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου. Το παλαιότερο Club της Χαλκιδικής, το AHOY, ενημέρωσε ήδη το κοινό του ότι θα λειτουργεί από τις 19.00 έως και τα μεσάνυχτα. Το τροποποιημένο ωράριο εφαρμόζεται από σήμερα μέχρι και τις 23 Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία θα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται οι δύο εποχές καθώς βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως και τα μέτρα τέθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας ωστόσο μερίδα του πληθυσμού το αντιμετωπίζει με χιούμορ.