Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι πολιτικοί της Ελλάδας στέλνουν το μήνυμά τους για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πολλοί ακόμα πολιτικοί αναφέρονται στη σημασία της επετείου της 17 Νοέμβρη.

«Σαράντα οκτώ χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Και υπογραμμίζει: «Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας ν’ απαντούν στο πρόσταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας.

Άλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι σήμερα το πρωί στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και δήλωσε:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.

Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους».

Το γεγονός ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα παντοτινό σύμβολο των αγώνων για τη Δημοκρατία τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης.

«Τιμώντας τους αγώνες εκείνης της γενιάς, καλούμαστε να απαντήσουμε στις προκλήσεις του σήμερα. Η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους Δικαίου, η μείωση των ανισοτήτων, η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι καθήκον των δημοκρατικών πολιτών», συνεχίζει ο κ. Γαϊτάνης και τονίζει: «Η επιτυχής αντιμετώπιση τους θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους και τελικά θα ενισχύσει ουσιαστικά τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας. Έτσι, το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα παραμείνει επίκαιρο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ένα ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

17 Νοεμβρίου 1973. Ημέρα μνήμης της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ένα ιστορικό σημείο αναφοράς στον αγώνα του λαού μας κατά της δικτατορίας και για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Το Πολυτεχνείο Ζει».

Το μήνυμα του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη

Ο γραμμτέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στο μήνυμα μου για την 48 επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: «Το όχι των νέων στα κατεστημένα, η πίστη στη δημοκρατία, ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα οδηγός μας».

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ προσθέτει ότι οι σημερινές απειλές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι ανισότητες που διευρύνονται, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, αποτελούν τα πεδία των νέων αγώνων μας. «Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει και πάλι ως ο εκφραστής των ελπίδων του λαού μας, για μια κοινωνία όρθια, περήφανη, δίκαιη. Μια κοινωνία αξιοπρέπειας, χωρίς φόβο, διχασμό και διακρίσεις. Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Οικονόμου: Μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν

«Η επέτειος της αντιδικτατορικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για όσους αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της γνώμης, τη μόρφωση και τη χειραφέτηση» τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και προσθέτει «Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, τον πολίτη, τον ανώνυμο Έλληνα που εγκαταλείπει τον μικρόκοσμό του και το ατομικό συμφέρον για να υπηρετήσει το κοινωνικό, το συλλογικό, το εθνικό, το πατριωτικό συμφέρον».

Επίσης αφού υπογραμμίζει ότι «αφήνοντας στο παρελθόν διχασμούς, παρωπίδες και έριδες, αφήνοντας πίσω μας ψευτοδιλήμματα, όλοι οι Έλληνες Μαζί και Ενωμένοι μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε δημιουργικό παρόν» σημειώνει: «με συντεταγμένο και συστηματικό σχέδιο, με αλήθεια και επενδύοντας σε πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης, σήμερα, οικοδομούμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας».

Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι 48 χρόνια τώρα τιμούμε τους αγώνες για Δημοκρατία, με συνεχή προσπάθεια, κάθε μέρα, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία για όλους. «Με μία χώρα που έχει ανακτήσει το κύρος και τη διεθνή ακτινοβολία της, με την εθνική μας κυριαρχία να είναι αδιαπραγμάτευτη, με την κοινωνία όρθια παρά τις πολύπλοκες και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τζανακόπουλος: Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου

«Τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Πολυτεχνείο.

«Για την αλληλεγγύη, για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΝΔ, Κυριάκος Πιερρακάκης έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα μέσα από τα προσωπικά του social media, μιλώντας για «μια σύγχρονη χώρα με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς»

«48 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Μια χώρα που γνωρίζει να αποδίδει τιμη στο συλλογικό της παρελθόν και να επενδύει με πίστη στο κοινό μας μέλλον.»