Τα νέα κρούσματα στη Σερβία τριπλασιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες | thumbs b c 29dd86d7f14a8d6f32a384bf773a3a86

Σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στη Σερβία.

Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.488 κρούσματα που είναι τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τα ημερησία κρούσματα στις 3 Ιανουαρίου.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής «’Όμικρον» σε συνδυασμό με την χαλαρότητα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 30.000 μιας και ακολουθεί η γιορτή των Χριστουγέννων που στην Σερβία εορτάζονται, σύμφωνα με το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου.

Θετικό στοιχείο κρίνουν οι επιδημιολόγοι το γεγονός ότι οι σχολικές διακοπές παρατάθηκαν για δύο εβδομάδες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 24 Ιανουαρίου, οπότε θα περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Παρ όλα αυτά πιστεύουν ότι αν δεν υπάρξει αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων ως προς τη χρήση μάσκας και την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης τότε στα τέλη Ιανουαρίου η κατάσταση θα γίνει δραματική.

Ανησυχία εκφράζεται και εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών που δεν ξεπερνά το 55% ενώ μικρή είναι και η ανταπόκριση για την τρίτη δόση. Από σήμερα κάποια νοσοκομεία στο Βελιγράδι επανέρχονται σε καθεστώς Covid για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 2.194 ασθενείς εκ των οποίων οι 74 είναι διασωληνωμένοι.

Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα απεβίωσαν από επιπλοκές του κορονοϊού 12.831 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ