Όπως έγραφε το vradini.gr, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός τα είχε όλα. Αποχώρησαν οι υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος και Γιάννης Βρούτσης από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο μεν Γιάννης Βρούτσης προτείνεται για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ της ΝΔ, θέση που «χρυσώνει« εν μέρει το πικρό χάπι της απομάκρυνσης από ένα καίριο υπουργείο, ο δε Τάκης Θεοδωρικάκος δεν τοποθετείται αλλού.

Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές αποδίδουν την απομάκρυνση ενός εκ των «λοχαγών» της κυβέρνησης στα εκλογικά σενάρια αυτού του έτους, καθώς το μέχρι πρότινος κυβερνητικό στέλεχος έχει μεγάλη εμπειρία στη διαδικασία των εκλογικών αναμετρήσεων, με επιτυχή – όπως προκύπτει – αποτελέσματα.

Η δε προσθήκη πολλών στελεχών από τη μεγάλη «δεξαμενή» της «γαλάζιας παράταξης» δείχνει τον προσανατολισμό του πρωθυπουργού για μια πιο «πολιτική» κυβέρνηση, η οποία θα είναι και αυτή που ενδεχομένως θα διεξάγει και τη – φημολογούμενη – εκλογική αναμέτρηση του 2021.

Έτσι, λοιπόν, τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση είναι:

Η Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, η οποία παίρνει τη θέση της Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία μετατίθεται στο υπουργείο Τουρισμού ως υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού.

Ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική γραμματέας οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων.

Ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού. Προέρχεται από το Ποτάμι, αγωνιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και στενός συνεργάτης, μέχρι πρότινος, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος Κώτσιρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομικός και μέχρι πρότινος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. Μέχρι πρότινος ήταν ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο. Μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων. Μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας και είναι η πρώτη του φορά που συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Η Φωτεινή Αραμπατζή, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδια για την αλιευτική πολιτική. Μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη. Μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επιτυχημένη δημοσιογράφος αλλά και έμπειρη πολιτικός.

Ο Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών. Μέχρι πρότινος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός για την κοινή αγροτική πολιτική. Μέχρι πρότινος ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Συνολικά 12 νέα πρόσωπα προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σε επίπεδο υφυπουργών, εκτός κυβέρνησης τίθενται οι:

  • Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας),
  • Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος),
  • Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού),
  • Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης),
  • Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης).
  • Γιώργος Κουμουτσάκος (αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου)