Αισιόδοξοι οι επιστήμονες ότι η «Όμικρον» δεν είναι επιθετική - Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν

Πανικός επικράτησε σε πολλές χώρες, λόγω της παραλλαγής «Όμικρον», η φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην είναι ιδιαίτερα απειλητική

Αγωνία επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να ορίσουν επακριβώς κατά πόσο απειλητική είναι, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών τονίζουν ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ειδικότερα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικό, αφού τα νοσοκομεία στη Νότια Αφρική (εκεί που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά) δεν καταγράφουν αύξηση νοσηλειών λόγω της μετάλλαξης. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος επεσήμανε ότι τα τωρινά δεδομένα, σε ό,τι αφορά στην «Όμικρον», είναι συγκρατημένα ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, ο Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν τόνισε στο CNN ότι «δεν μοιάζει πολύ απειλητικό το στέλεχος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί προτού βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα».

Αυστηρά μέτρα από τις χώρες

Στο μεταξύ, προκειμένου να «θωρακιστούν» έναντι του νέου στελέχους, πολλές χώρες ανά τον κόσμο έλαβαν αυστηρότατα μέτρα, τα οποία αφορούν κατά βάση στα αεροδρόμια.

Αναλυτικότερα, από τότε που ξέσπασε η «Όμικρον», η Βρετανία έχει καταστήσει υποχρεωτικό το μοριακό τεστ για όλους τους διεθνείς επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι, ενώ όσοι έχουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Από την άλλη, το Ισραήλ έχει λάβει από τα πιο αυστηρά μέτρα παγκοσμίως, δεδομένου ότι από τότε που εκδηλώθηκε η «Όμικρον» (πριν από περίπου ένα 10ημερο) απαγόρευσε την είσοδο των αλλοδαπών στη χώρα για 14 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι το μέτρο θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ για μερικά 24ωρα ακόμα.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε διαμηνύσει ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων, μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη «σκιά» της μετάλλαξης «Όμικρον», η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει άμεσα κάποια μέτρα, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι από τις 27 Δεκεμβρίου και έπειτα οι ενήλικες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, ενώ τα παιδιά 5-11 ετών θα είναι υποχρεωτικό να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση για να εισέλθουν σε κάποιο εστιατόριο.

Τι ισχύει με τα υπάρχοντα εμβόλια

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Άντονι Φάουτσι υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία σε σημαντικό βαθμό, έναντι του στελέχους. Κάτι αντίστοιχο είχε πει προ ημερών και ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για την ακρίβεια, ο Άντριου Πόλαρντ είχε εκφράσει «προσεκτική αισιοδοξία» ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από την παραλλαγή, προσθέτοντας ότι «είναι απίθανο να οδηγήσει σε επανεκκίνηση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης» και την «Guardian», η γενική εκτίμηση είναι ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις θα συνεχίσει να παρέχει προστασία έναντι της μετάλλαξης, αλλά μειωμένη.

Όπως και να χει, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες εξηγούν τον τρόπο που θα «χτυπήσουν» την «Όμικρον».

Η Moderna σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε ανακοίνωσε τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Στο ανακοινωθέν της, η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει σχεδιάσει μια τριπλή στρατηγική.

«Πρώτον, η Moderna έχει ήδη δοκιμάσει μια ενισχυτική/τρίτη δόση με μεγαλύτερη δοσολογία (σ.σ. 100μg έναντι 50μg) για υγιείς ενηλίκους», τονίζει αρχικά.

«Δεύτερον, η Moderna ήδη εξετάζει την αποτελεσματικότητα δύο booster εμβολίων, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στην παραλλαγή Όμικρον», σημειώνει ακολούθως.

Η τρίτη στρατηγική της Moderna είναι η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύσει ειδικά στη μετάλλαξη «Όμικρον». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, θα είναι ένα booster (ενισχυτική δόση) που θα φέρει την ονομασία mRNA-1273.529.

Από την άλλη, η AstraZeneca θεωρεί ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

Τέλος, στη μάχη έχει ριχτεί και το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, το οποίο συνεργάζεται με τη Pfizer.