Όλα είναι έτοιμα λοιπόν. Από Δευτέρα ανοίγει ο κλάδος της Εστίασης, και σε λίγες εβδομάδες, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα ξενοδοχεία περιμένοντας να υποδεχτούν τους τουρίστες.  

Ευτυχώς, μέχρι τώρα βρισκόμαστε, ακόμη, στη θετική πλευρά του φεγγαριού και απολαμβάνουμε τα οφέλη αυτής της τεράστιας προσπάθειας που κατεβλήθη τους τελευταίους δύο μήνες από όλους μας.  

Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορωνοϊό, όλα τα φώτα της παγκόσμιας τουριστικής προβολής στράφηκαν στην Ελλάδα.  

Προχθές, σε δελτία ειδήσεων αμερικανικών δικτύων προβλήθηκαν μεγάλα ρεπορτάζ με διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα και την ασφάλεια που υπάρχει στη χώρα μας για όποιον τουρίστα θέλει να την επισκεφθεί.  

Με την πειθαρχία που επιδείξαμε όλοι εμείς στην αντιμετώπιση του φονικού ιού, γλιτώσαμε, ως χώρα, κονδύλια εκατομμυρίων που έπρεπε να δαπανήσουμε για να προσελκύσουμε ένα κομμάτι από τους έτσι κι αλλιώς ελάχιστους τουρίστες που θα μετακινηθούν φέτος για διακοπές.  

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί και την κυβέρνηση αλλά και τους ξενοδόχους είναι πώς θα έρθουν οι τουρίστες σε μία ασφαλή χώρα σαν την Ελλάδα, και πότε οι αεροπορικές εταιρίες θα μπορέσουν να ξανασηκώσουν τα αεροπλάνα τους.  

Ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν έτοιμα. Ιατρικές υποδομές υπάρχουν, στο μέτρο του δυνατού. Εκατομμύρια σύντομα τεστ έχουν εξασφαλισθεί. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν και τα αεροπορικά δρομολόγια, για να μπορέσουν όσοι τουρίστες θέλουν να ταξιδέψουν, να φτάσουν στους ελληνικούς προορισμούς.  

Οι πρώτοι υπολογισμοί λένε πως από τα 33 εκατ. τουρίστες που ήρθαν πέρσι στη χώρα μας, φέτος θα έρθουν μόνο 6 έως 7 εκατομμύρια και ο Τουρισμός θα κινηθεί συνολικά με το 15% με 20% του περσινού τζίρου.  

Με αλλά λόγια, πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή στν βαριά βιομηχανία μας και στην εθνική Οικονομία.  

Τα απόνερά της θα τα δούμε το χειμώνα, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις δεν θα έχουν έσοδα για να επιβιώσουν.  

Μετά τη μάχη για να μείνουμε ασφαλείς και ζωντανοί, έρχεται το μεγάλο στοίχημα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Εάν καταφέρουμε και μείνουν καθαρά από κορωνοϊό τα νησιά, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία μας, τότε θα έχουμε καταφέρει ένα πρώτο σημαντικό βήμα.  

Τώρα που υπάρχει η εμπειρία, όπως έγινε τον Φεβρουάριο, έτσι και το καλοκαίρι χρειάζεται να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την άμεση και γρήγορη απομόνωση των όποιων κρουσμάτων εμφανιστούν σε τουρίστες.  

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Τουρισμό λένε πως κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς νέα κρούσματα από κορωνοϊό είναι σα να κερδίζουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πολιτών που πείθονται να έρθουν για διακοπές.  

Γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι, και οι άνθρωποι του Τουρισμού πιστεύουν πως φέτος θα δουλέψει πολύ και η διανυκτέρευση της τελευταίας στιγμής (last minute).  

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, ακόμη είναι διστακτικοί να σηκώσουν το τηλέφωνο και να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Σε ένα μήνα όμως, θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα και τότε θα φανεί και η πραγματική δυναμική της φετινής περιόδου.  

Και επειδή όλα τα ζούμε πρώτη φορά και οι ειδικοί πηγαίνουν προς το άγνωστο βήμα βήμα, αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε και το καλοκαίρι, είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η διασπορά ναι μεν έχει υποχωρήσει, αλλά ο κορωνοϊός είναι εδώ και είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε και το καλοκαίρι.