Τα πρώτα τρισδιάστατα σπίτια εκτυπωμένα σπίτια στον κόσμο, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από πηλό, έκαναν το ντεμπούτο τους στην Ιταλία.

Το εγχείρημα ονομάζεται «Tecla» και πήρε «σάρκα και οστά» μέσω συνεργασίας μεταξύ του World Advanced Saving Project (WASP) και του αρχιτέκτονα Mario Cucinella.

Εμπνευσμένο από τις «αόρατες πόλεις» του Italo Calvino – μια πόλη σε διαρκή κατασκευή – τα σπίτια αποτελούνται από δύο κυκλικούς, συνδεδεμένους θόλους και χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά ενώ είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Χώμα από την περιοχή χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τοίχων με 350 στρώματα και το καμπύλο κέλυφος του είναι πλήρως βιοδιασπώμενο.

Τα πρώτα 3D εκτυπωμένα σπίτια από πηλό υπόσχονται ότι θα λύσουν την κρίση στέγασης

Καλύπτει περίπου 60 τετραγωνικά μέτρα, έχει λίγο πάνω από τα τέσσερα μέτρα ύψος και αποτελείται από σαλόνι, κουζίνα και μια «νυχτερινή ζώνη» με μπάνιο.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με 200 ώρες εκτύπωσης και μόνο 60 κυβικά μέτρα φυσικών υλικών.  Ο πηλός λειτουργεί επίσης ως μονωτικό του κτιρίου.

Η συγκεκριμένη κατασκευή ήταν και η πρώτη στον κόσμο, όπου δύο τεράστιοι, συγχρονισμένοι βραχίονες από έναν εκτυπωτή 3D δημιούργησαν τις μονάδες ταυτόχρονα.

«Από την άμορφη γη στη γη ως το σχήμα ενός σπιτιού. Σήμερα έχουμε τη γνώση να χτίσουμε χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση με ένα απλό κλικ», δήλωσε ο Massimo Moretti, ιδρυτής του WASP. «Η τεχνολογία είναι τώρα στην υπηρεσία του ανθρώπου και το σπίτι ως δικαίωμα είναι κάτι αυτονόητο».

Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένα μειονεκτήματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή κατασκευή: η εκτύπωση με πηλό είναι πιο αργή, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να στεγνώσει και δεν είναι βιώσιμη για ψηλά κτίρια. Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες φαίνονται λιγότερο σημαντικές όταν υπάρχουν 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή στέγαση.

Τα πρώτα 3D εκτυπωμένα σπίτια από πηλό υπόσχονται ότι θα λύσουν την κρίση στέγασης

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, οι μελλοντικές εκτυπώσεις αυτού του σπιτιού θα γίνονται από διαφορετικά υλικά ανάλογα με το πού είναι κτισμένο. 

«Δεν παράγουμε έναν τύπο σπιτιού που μπορείτε να το εκτυπώσετε και να το κάνετε παντού … Επειδή, φυσικά, είναι διαφορετικό εάν σχεδιάζεται ένα σπίτι στη βόρεια Ιταλία, ή … στη μέση της Αφρικής ή στη Νότια Αμερική», λέει o Cucinella. «Προσαρμόζουμε το σπίτι σε διαφορετικά κλίματα».