Απόψεις

Τα σχολεία και οι μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων το πρώτο τεστ για το δεύτερο κύμα

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, καθώς εβδομάδα - εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει συνεχώς

Xasapopoulos-Iordanis-e1574769421264-1

Βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο. Μετά από δύο μήνες χαλάρωσης στα μέτρα του κορωνοϊού, ξαναμπαίνουμε σιγά σιγά σε ένα τούνελ που κάνεις δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι μπορούμε να το περάσουμε με ασφάλεια και χωρίς μεγάλες απώλειες.

Μετά τις διακοπές μας στα νησιά και τις παραλίες καθημερινά, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν, πλέον, πως ο κορωνοϊός είναι διπλά μας και δεν θέλει και πολύ για να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, καθώς εβδομάδα - εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει συνεχώς.

Και έχουμε μπροστά μας και δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, όπου θα γίνει ένα σημαντικό τεστ για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Είναι πολύ σημαντικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να ανοίξουν με μεγάλη προσοχή,  ώστε ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε οι μαθητές να μεταφέρουν τον ιό και να τον διασπείρουν στις οικογένειές τους. Μα, θα μου πείτε, είναι εύκολο να γίνει αυτό;

Εύκολο μπορεί να μην είναι, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Αν υπάρξει συνεργασία όλων, Πολιτείας, εκπαιδευτικών, οικογένειας και παιδιών, τότε θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο.

Αν, όμως, η στάση ορισμένων αποδειχθεί ανεύθυνη, όπως έγινε το καλοκαίρι σε ορισμένα νησιά, τότε πολύ εύκολα θα κλείνουν τα σχολεία και η διασπορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μεγάλη διασπορά και σήμανε καμπανάκι κινδύνου.

Για να μην έχουμε φαινόμενα Ιταλίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Αμερικής, όπου οι ηλικιωμένοι πέθαιναν κατά χιλιάδες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει από τώρα να  φροντίσουμε ώστε οι γονείς, οι παππούδες, οι θείοι μας και τα αγαπημένα πρόσωπα να μείνουν απομονωμένα. Η υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου στη συνέντευξή της σήμερα, στη «Βραδυνή της Κυριακής», τονίζει ότι η κυβέρνηση πήρε τα αυστηρότερα μέτρα από όλους στην Ευρώπη για τα γηροκομεία και τις μονάδες φροντίδας. 

Είδαμε, όμως, και αυτό που συνέβη στο Ασβεστοχώρι. Ένας άνθρωπος που κουβαλούσε τον κορωνοϊό ήταν ικανός να οδηγήσει σε θάνατο 21 ηλικιωμένους από τη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας. 

Και κανείς δεν ξέρει σε πόσους ακόμη έχει γίνει η διασπορά.

Χρειάζεται, λοιπόν, πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός, και τον Νοέμβριο μαζί με την γρίπη η διασπορά του ιού θα γίνεται ακόμη πιο εύκολα.

Εκτός, όμως, από την ατομική ευθύνη του καθενός μας, υπάρχει και η ευθύνη της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων, που από τώρα θα πρέπει να φροντίσουν για την άμεση και, κυρίως, προληπτική αντιμετώπιση των πρώτων κρουσμάτων σε σχολεία και γηροκομεία.

Για παράδειγμα, ίσως από τώρα που δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία θα πρέπει να προβλεφθεί να γίνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς. Σε όσους μπορούν περισσοτέρους. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα όπως αυτό στη Λάρισα, όπου ένας ειδικευόμενος γιατρός μετά από διακοπές στη Χαλκιδική γύρισε στο νοσοκομείο του και έβαλε σε κίνδυνο μια ολόκληρη μονάδα.

Δείτε επίσης