Πολιτική

Τα σημεία - «κλειδιά» της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν

vladimir-putin-kiriakos-mitsotakis-scaled

Ποια συμπεράσματα «έβγαλε» το χθεσινό τετ-α-τετ των κκ. Μητσοτάκη και Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας

Της Ειρήνης Μπέλλα

H επανεκκίνηση των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων σε μια πιο ρεαλιστική βάση, είναι ένα από τα σημεία - «κλειδιά» της χθεσινής συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών, ενώ τονίστηκε η σημασία της επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας Έτος Ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας 2021», αναφέρουν επί του θέματος κυβερνητικές πηγές.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι το μήνυμα προς την Άγκυρα, που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης από το ρωσικό έδαφος, εξηγώντας την επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειές της. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα και επανέλαβε την προσήλωση στον στόχο αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό είναι σημαντικές, γιατί η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει να τηρεί στάση υπέρ των ψηφισμάτων για τη Κύπρο, που κάνουν λόγο για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία, σε αντίθεση με τις θέσεις της Τουρκίας.

Από την άλλη, ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου απέφυγε να ταχθεί κατά των τουρκικών προκλητικών κινήσεων, επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ αυτού και του Τούρκου Προέδρου Ταγιπ Ερντογάν, τονίζοντας μόνο την ανάγκη διαλόγου.

Τέλος, στο κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς το συμφέρον όλων και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο ως μόνο μέσο για την εξεύρεση λύσεων.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα παγίως θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Ξεκαθάρισε όμως ότι υπάρχουν και δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε.

Κάτι που όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Πούτιν έγινε κατανοητό από τη ρωσική πλευρά.

Δείτε επίσης