Τα τρία «κλειδιά» για τη διαχείριση των αρρυθμιών στα σχολεία | mathites scaled

Πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του «κύματος» της Όμικρον στα σχολεία

Σε μια επικοινωνιακή υποστήριξη της απόφασης της να ανοίξει τα σχολεία παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρόν» εστιάζει η κυβέρνηση.

Έχει να αντιμετωπίσει τρία πολύ σημαντικά προβλήματα. Εκτός από  το ενδεχόμενο να εξελιχθούν οι τάξεις σε εστίες υπερμετάδοσης, η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων απειλείται, από τα  χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που νόσησαν, τις απουσίες χιλιάδων μαθητών  που οι γονείς τους φοβούνται να τους στείλουν στο σχολείο, αλλά και τις καταλήψεις  που ξεκίνησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του, ότι χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωναϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.

Εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Ωστόσο τόνισε ότι αυτά θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Και εστίασε στο ότι τα  ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Η Κυβέρνηση προέβη σε τρεις τρόπους  για τη διαχείριση των αρρυθμιών,  που αναμένονται -όπως και σε άλλους χώρους- στα σχολεία, εξαιτίας της ενδεχόμενης νόσησης εκπαιδευτικών από κορονοϊό και  της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα.

Πρώτον, με αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες με βάση το πρόγραμμα, τις ενέργειες και το σχέδιο  που έχουν οι Διευθύνσεις. Δεύτερον, με επιπλέον προσωπικό.

Και τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, σε περίπτωση που χρειαστεί. Αν υπάρξει ανάγκη, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για ενίσχυση του προσωπικού με νέες προσλήψεις, να κλείσει ένα τμήμα λόγω κορονοϊού, όπως και για οποιονδήποτε άλλο λόγο, αμέσως η εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέρεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών CISCO Webex για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται αυτή τη στιγμή μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Έγιναν άμεσες προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι απουσίες  λόγω της πανδημίας. 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα αναλάβουν καθήκοντα με ταχείες διαδικασίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.