Ταϊλάνδη: Επιστήμονες εντόπισαν «συγγενή» του κορωνοϊού σε νυχτερίδες

Ένας ιός ο οποίος μοιάζει πολύ με τον κορωνοϊό Sars-CoV-2 που πρκκαλεί τη νόσο Covid-19, εντοπίστηκε σε νυχτερίδες σε καταφύγιο άγριας ζωής στην ανατολική Ταϊλάνδη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες εκτιμούν πως σχετιζόμενοι κορωνοϊοί μπορεί να είναι παρόντες σε νυχτερίδες σε πολλές ασιατικές χώρες και περιοχές.

Η ανακάλυψη αυτή επεκτείνει την περιοχή στην οποία έχουν εντοπιστεί σχετικοί ιοί σε μια απόσταση 4.800 χιλιομέτρων. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications».

Οι επιστήμονες αναφέρουν στο άρθρο τους ότι το δείγμα ήταν μικρό και ο χώρος λήψης του περιορισμένων διαστάσεων (μόνο η Ταϊλάνδη), μα είναι βέβαιοι ότι κορωνοϊοί με «υψηλό επίπεδο γενετικής εγγύτητας στον Sars-CoV-2 είναι ευρέως παρόντες σε νυχτερίδες σε πολλά κράτη και περιοχές στην Ασία».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ένα ζώο, πιθανότατα νυχτερίδα, πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους. Η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη και διερευνάται από ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην νέα έρευνα, η ομάδα του Lin-Fa Wang από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εντόπισε έναν στενό συγγενή του Sars-CoV-2 σε νυχτερίδες σε ένα τεχνητό σπήλαιο σε καταφύγιο άγριας ζωής στην Ταϊλάνδη. Ο ιός που απομονώθηκε, ονόματι RacCS203, είναι πολύ κοντά στον γενετικό κώδικα του Sars- CoV-2 (επιδεικνύεται 91,5% ομοιότητα στα γονιδιώματά τους). Επίσης, σχετίζεται στενά με έναν άλλον κορωνοϊό, τον RmYN02, που βρέθηκε σε νυχτερίδες στη Γιουνάν της Κίνας και παρουσιάζει 93,6% ομοιότητα στο γονιδίωμα του Sars-CoV-2.

Οι ερευνητές, που προέρχονταν από την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, εξέτασαν αντισώματα στα νυχτερίδες και σε παγκολίνο στη νότια Ταϊλάνδη. Όπως λένε, τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον ιό της πανδημίας, κάτι που υποδεικνύει πως συγγενικοί στον Sars-CoV-2 κορωνοϊοί κυκλοφορούν στη νοτιοανατολική Ασία.