Ταμείο Ανάκαμψης: Στόχος να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Στην τελική ευθεία, οι συζητήσεις με τους θεσμούς, που έχουν ήδη  ξεκινήσει και σε επίπεδο κορυφής, με στόχο  έως το τέλος του μήνα να έχει κλείσει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων των υπουργείων, που θα χρηματοδοτηθούν από τα 17 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα, η Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης απαρτίζεται από τον αν. υπουργό Οικονομικών  Θεόδωρο Σκυλακάκη(φωτό), τον υφυπουργό Άκη  Σκέρτσο και τον οικονομικό σύμβουλο Αλέξη  Πατέλη, αμφότεροι  παρά τω πρωθυπουργό, τον γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη  Σκάλκο και τον πρόεδρο του Σ.Ο.Ε.  Μιχάλη Αργυρού.

Σημειώνεται πως οι ρυθμοί των συζητήσεων επιταχύνονται καθώς στο προσχέδιο, που έχει καταθέσει πρώτη η χώρα μας, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ,  ποσό  που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επομένως, ήταν αναμενόμενο από την Αθήνα, πως  κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές είτε να απορριφθούν από τις Βρυξέλλες, είτε κάποιες άλλες να ενέχουν τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και άλλες να μην συμβαδίζουν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου,  οι οποίες εμπεριέχουν το πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις που συνεχίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, αφορούσαν το σκέλος των επιδοτήσεων με κεντρικό άξονα τα έργα ανά υπουργείο, ενώ κριτήρια για την επιλογή,  είναι  μεταξύ άλλων,  κατά πόσο τα σχέδια θα πραγματοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται αλλά και το κατά πόσο  θα συμβάλλουν στη ψηφιακή μετάβαση και στην πράσινη ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται, ότι επανειλημμένως έχει επισημανθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, πως ορισμένα έργα θα ξεκινήσουν πολύ πριν έρθει στην Ελλάδα η προκαταβολή που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντιστοιχώντας στο 13% του ποσού που δικαιούται, με τα έργα  αυτά που θα προχωρήσουν ταχύτερα μα χρηματοδοτούνται  μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Συγκεκριμένα, στον κανονισμό του Ταμείου, προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από το Φεβρουάριο του 2020, με τις επενδύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», να πρωταγωνιστεί στο σκέλος των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, σε αυτό θα προστεθούν κι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η στήριξη επιχειρήσεων, κυρίως οι μικρές, που δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιριών.

Παράλληλα, το Φεβρουάριο, θα ξεκινήσουν οι δραστηριότητες  και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το σκέλος των δανείων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ., με τη κυβέρνηση να επιδιώκει το ποσό αυτό να κατευθυνθεί σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτό θα συμβεί με συμμετοχή του Ταμείου με ποσοστό έως 50% και το υπόλοιπο να καλύπτεται με ίδια κεφάλαια και προέγκριση τραπεζικού δανείου.