Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας από το 1961, όταν πρωτοεμφανίστηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Κάθε χρόνο ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται στα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Το εφετινό μήνυμα (2020) υπογράφει ο πακιστανός θεατρικός συγγραφέας Σαχίντ Ναντίμ.

Η Τάνια Τρύπη μίλησε στο vradini.gr με αφορμή αυτή την ημέρα αλλά και την κρίση της πανδημίας : “Μέσα σε πολύ δύσκολους καιρούς και με τα θέατρα αναγκαστικά κλεισμένα, με μεγάλη αμηχανία μας λέω χρόνια πολλά για αυτή την ημέρα του θεάτρου, ευχόμενη ότι ο πολιτισμός που δεν βρίσκεται μόνο στις τέχνες αλλά και στις άλλες φάσεις της ζωής μας, δεν θα πάψει να υπάρχει. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν κάποια site όπως του Εθνικού Θεάτρου, στα οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει παραστάσεις που ανέβηκαν έως το 2005.

Εύχομαι να βγούμε νικητές από την τεράστια δοκιμασία, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προκάλεσε ο ίδιος ο άνθρωπος και εάν και εφόσον νικήσουμε να μη ξεχάσουμε ποτέ τι περάσαμε. Γιατί δυστυχώς χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους είναι η ασέβεια, η έπαρση και η έλλειψη μνήμης”.