Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Μπακού απαιτώντας την κήρυξη πολέμου στην Αρμενία, μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Κρατώντας σημαίες, πολλοί διαδηλωτές φώναζαν πως «το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν» και καλούσαν σε σύρραξη για την κατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Antiwar Hashtag #Idont'wantwar Rapidly Spread in Azerbaijan ...

Κατά τη διαδήλωση κάποιοι κατάφεραν να μπουν στο κτίριο όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο. Τότε ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε συλλήψεις και αστυνομικούς να χτυπάνε διαδηλωτές με κλομπ.

Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο Αζερμπαϊτζάν. Οι δημόσιες συναθροίσεις είναι σε αυτή τη φάση απαγορευμένες στη χώρα στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα υποχώρησαν αργά το βράδυ της Τρίτης και η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Σούσαν Στεπανιάν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στα σύνορα ήταν «ήρεμη κατά τη διάρκεια της νύχτας».

У Баку триває акція на підтримку армії - Korrespondent.net

Οι δύο χώρες βρίσκονται καιρό σε διαμάχη για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αρμένικο θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές δεκαετίας 1990. Ο πόλεμος τελείωσε το 1994 με μια εκεχειρία που σε τακτά διαστήματα παραβιάζεται. Οι πρόσφατες συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από την περιοχή Ταβούς που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα της Αρμενίας.

Μέχρι στιγμής απ’ τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή στη μεθοριακή Ταβούς, αρκετά μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 Αζέροι στρατιώτες και ένας πολίτης, ενώ η Αρμενία ανέφερε πως σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες της.

Το πλούσιο Αζερμπαϊτζάν, του οποίου οι αμυντικές δαπάνες υπερβαίνουν ολόκληρο τον κρατικό προύπολογισμό της Αρμενίας, έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα πάρει στρατιωτικά τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής που έχει κηρύξει ανεξαρτησία.