Τασούλας: «Οδηγούμαστε σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ευρύτερης συναίνεσης» |

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, με την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της Βουλής προστατεύεται αποτελεσματικά η πολιτική σταθερότητα. Με αφορμή τη σχετική πρόβλεψη της παρούσας συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Τασούλας σημειώνει ότι η πολιτική σταθερότητα αυτή την περίοδο είναι πολύτιμη για το «δέσιμο» της οριστικής εξόδου από την κρίση.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάδειξη του ΠτΔ ακόμα και με απλή πλειοψηφία, ο κ. Τασούλας παρατηρεί ότι (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) «δεν αντλεί κύρος από τον αριθμό των ψήφων που έλαβε. Αντλεί και εκπέμπει κύρος από την προσωπικότητά του και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε ότι, πέραν της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση περιέλαβε επίσης τα εξής: «Με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατοχυρώνεται περαιτέρω η κοινωνική μέριμνα της Πολιτείας. Με τον δραστικό περιορισμό των δικαστικών προνομίων των πολιτικών εναρμονιζόσαστε, επιτέλους, με τις εύλογες αξιώσεις της κοινωνίας για ίση μεταχείριση πολιτών και εκπροσώπων τους. Με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, υπό προϋποθέσεις βέβαια, και με τις εξεταστικές επιτροπές που θα μπορεί να συγκροτεί η αντιπολίτευση ενισχύεται το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό αποτύπωμα του πολιτεύματος. Άξιζε συνεπώς να γίνει αυτή η αναθεώρηση, έστω και αν πολλά έμεινα από έξω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ