Τατόι: Η ανάπλαση και τα... προβλήματα

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων η υλοποίηση του εμβληματικού σχεδίου ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Το κτίριο, άδειο πια, περιμένει να φιλοξενήσει και πάλι βαρύτιμα αντικείμενα, παχιά χαλιά και ακριβούς πίνακες, για να λάμψει στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών που εκτιμάται ότι θα θελήσουν να το επισκεφτούν.

Το ανάκτορο, η κεντρική έπαυλη δηλαδή, είναι άδειο και γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις αναγκαίες οικοδομικές παρεμβάσεις. Θα ακολουθήσουν οι μελέτες για τη λειτουργική και αισθητική του αποκατάσταση.

Η έπαυλη ανακτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, την αρχιτεκτονική της ταυτότητα ως αντίγραφο αγροικίας στο Peterhof, τον μνημειακό χαρακτήρα, αλλά και την ανάδειξη των στοιχείων της αυθεντικότητάς της. Επισημαίνεται ότι η επαναφορά στην εποχή του Γεωργίου Α’, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, προτάθηκε μόνο σε όσα στοιχεία υπήρχε επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση. Στην οριστική αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνονται τροποποιήσεις ως προς την εγκεκριμένη προμελέτη, καθώς ενσωματώνονται στοιχεία από την υπό εκπόνηση μουσειογραφική μελέτη, προκειμένου να εμπλουτισθεί περαιτέρω το μουσειολογικό αφήγημα. Ταυτόχρονα, ο στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας του κτιρίου, ώστε να καταστεί λειτουργικό και φιλικό προς τον επισκέπτη.

Η μελέτη

Στο ισόγειο διατηρείται η κεντρική είσοδος στη βόρεια όψη του κτιρίου, δεδομένου ότι αντιστοιχεί στην εποχή της υφιστάμενης διαμόρφωσης του χώρου της κύριας εισόδου με το κλιμακοστάσιο. Η υφιστάμενη εσωτερική διαμόρφωση αποτελεί επέμβαση της 2ης περιόδου (1913-1947) του κτιρίου. και ειδικότερα (το έτος 1937) επί Γεωργίου Β’, ώστε να καταστεί μεγαλύτερος και ενιαίος ο χώρος της εισόδου του κτιρίου. Επί Γεωργίου Α’ ο χώρος αυτός ήταν μικρότερος και η κλίμακα ανόδου στον α’ όροφο ήταν διαφορετική. Διατηρείται και αποκαθίσταται το στέγαστρο της κεντρικής εισόδου, στην υφιστάμενη μορφή του, με τα υφιστάμενα μεταλλικά φουρούσια, καθώς αναφέρεται στην ίδια χρονική περίοδο με την κεντρική είσοδο. Διαμορφώνεται η είσοδος και για ΑμεΑ.

Διατηρείται η κλίμακα που οδηγεί από το ισόγειο στη στάθμη του υπογείου, πλησίον του αναβατορίου τροφίμων, για λόγους μουσειολογικούς, καθώς από την σκάλα αυτή, σε συνδυασμό με το αναβατόριο, γινόταν η επικοινωνία από την κουζίνα (υπόγειο) στο ισόγειο. Επίσης, για μουσειολογικούς λόγους διατηρείται η κλίμακα που οδηγούσε από το γραφείο του ισογείου, στα υπνοδωμάτια, στον α’ όροφο.

Στον α’ όροφο αναδιαμορφώνεται ο χώρος γύρω από την ξύλινη κλίμακα. Παραμένουν τα μεγάλα παράθυρα στη νότια όψη του κτιρίου. Επισημαίνεται ότι για την περίοδο του Γεωργίου Α’ υπάρχει φωτογραφικό υλικό για τους εσωτερικούς χώρους του ισογείου, κυρίως από το γραφείο του, το σαλόνι και τους χώρους της νότιας πλευράς του κτιρίου.

Στον β’ όροφο (σοφίτα), διατηρείται το σύνολο των υφιστάμενων φεγγιτών, εκτός από δύο, οι οποίοι καταργούνται, καθώς προβλέπεται η επαναφορά του δυτικού αετώματος της στέγης.

Παράλληλα, στους χώρους του υπογείου θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές Εκθέσεις, ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου θα χρησιμοποιείται για προβολές συναφούς ιστορικού υλικού. Στη στάθμη υπογείου διαμορφώνονται επιπλέον χώροι υγιεινής για το κοινό.

Οι εργασίες

Συνοπτικά, οι εργασίες που προβλέπονται για την αποκατάσταση του ανακτόρου αφορούν σε:

  • εργασίες στερέωσης και επισκευής σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της στατικής μελέτης,
  • εργασίες διαρρύθμισης (κατασκευή νέων χώρων υγιεινής, ενσωμάτωση ανελκυστήρων κ.λπ.),
  • εκ νέου κατασκευή όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της μελέτης η/μ εγκαταστάσεων. ώστε να καλύπτονται πλήρως λειτουργικά οι νέες χρήσεις των χώρων.
  • εργασίες συντήρησης διακοσμητικών στοιχείων,
  • εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.

Η έπαυλη

Το κτίριο του θερινού ανακτόρου αποτελεί αντίγραφο αγροικίας του Peterhof. Εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, ο οποίος, ύστερα από εντολή του Γεωργίου-Γουλιέλμου Γκλύξμπουργκ (Γεώργιος Α’), μετέβη το 1880 στην Αγία Πετρούπολη για το σκοπό αυτό. Η ανέγερση του κτιρίου ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1886. Πρόκειται για κτίριο λιθόκτιστο, μήκους 72 μέτρων και μέγιστου πλάτους 16 μέτρων περίπου, το οποίο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα: υπόγειο επιφανείας 1.220,30 τ.μ., ισόγειο επιφανείας 1.017,27 τ.μ., όροφο επιφανείας 963,86 τ.μ. και σοφίτες επιφανείας 842,86 τ.μ. Το κτίριο αποτελείται από 2 κύριες πτέρυγες, την ανατολική και τη δυτική, και επιστεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή. Η μεγάλη τραπεζαρία, στο ισόγειο, αποτελούσε το διαχωριστικό όριο μεταξύ των δύο πτερύγων.

Η σημερινή εικόνα του ανακτόρου, όχι ιδιαίτερα κολακευτική και μάλλον αντιαισθητική, που αντανακλά και το γούστο των μελών της πρώην βασιλικής οικογενείας, είναι προϊόν μετατροπών και τροποποιήσεων, που έγιναν για άγνωστους λόγους.

Υλοποιήθηκαν σε τρεις, κυρίως, περιόδους: Την 1η περίοδο (1884-1913), που αφορά στην ανέγερσή του και τη διαμόρφωση των κήπων από τον Γεώργιο Α’.

Τη 2η περίοδο (1913-1947), κατά την οποία ξεκίνησε (το έτος 1937) επί Γεωργίου Β’, μία σειρά εργασιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, που τροποποίησαν σημαντικά την αρχική του εικόνα και στις οποίες οφείλει τη σημερινή του ακαλαίσθητη μορφή με τη χρήση του… τσιμέντου στις προσόψεις!

Την 3η περίοδο (1947-1967), κατά την οποία, επί Παύλου Α’, το ανάκτορο εκσυγχρονίσθηκε και έγιναν νέες τροποποιήσεις, κυρίως στο υπόγειο, τμήμα (κάτω από το χώρο του γραφείου του Γεωργίου Α’) που μετατράπηκε σε αίθουσα κινηματογράφου, τη σοφίτα και τον κήπο του κτιρίου, καθώς και εσωτερικές διαρρυθμίσεις.

Ζητούμενο τα εκθέματα

Η φυγάδευση στο εξωτερικό των πολυτιμότερων αντικειμένων της βασιλικής οικοσκευής με το διαβόητο «ριφιφί» με τα εννέα ογκώδη κοντέινερ του 1991, έχει απομειώσει σημαντικά το «βάρος» των εκθεμάτων που θα τοποθετηθούν στην έπαυλη.

Ήταν η σημαντικότερη πράξη φυγάδευσης αντικειμένων μέσα από το ανάκτορο, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν μεμονωμένες στοχευμένες… «διαρρήξεις», οι οποίες, ασφαλώς, ουδέποτε εξιχνιάστηκαν.

Τα δε κοσμήματα των βασιλισσών Όλγας, Σοφίας και Φρειδερίκης (πολύτιμα διαδήματα, περιδέραια, δαχτυλίδια και καρφίτσες από την εποχή των Ρομανόφ, των Χοετζόλερν και των Γουέλφων), τα οποία το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου ξεχάστηκαν πάνω στη βιασύνη της στιγμής σε μία βαλίτσα στη σκάλα του ανακτόρου, η χούντα των συνταγματαρχών δέχτηκε να τα στείλει στον Κωνσταντίνο χωρίς να προβεί σε καταγραφή (σχετική μαρτυρία του Λεωνίδα Παπάγου που διετέλεσε τελευταίος αυλάρχης της δυναστείας). Όλα αυτά θα λείπουν από το Τατόι.

Στη δε πολύκροτη δημοπρασία του 2008 πουλήθηκε η αργυροθήκη του Γεωργίου Α’, μέχρι και… καναπέδες! Ακόμη και για τις 3-4 Rolls Royce που θα επιδειχθούν μία απλή περιήγηση σε σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο πιστοποιεί ότι υπάρχουν πολύ «αντιπροσωπευτικότερα» δείγματα των μοντέλων αυτών.

Μαρτίνος και Λασκαρίδης οι χορηγοί

Το σημαντικότερο είναι ότι ήδη έχει υπάρξει ανταπόκριση στην προσπάθεια που γίνεται να βρεθούν χορηγοί: έχουν ήδη βρεθεί δύο και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Η πρώτη χορηγία είναι για τη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και αφορά στο σύνολο αξιοποίησης και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων, και η δεύτερη στα tolls που εξασφαλίστηκαν και έχουν ήδη τοποθετηθεί με χορηγία του εφοπλιστή και πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους Θανάση Μαρτίνου.

Σημαντική θεωρείται και η προσφορά από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου, οι οποίοι προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια σε επίπεδο γνώσεων μίας καθημερινότητας που ζούσε το κτήμα τα χρόνια της βασιλείας. 

Δύσκολο εγχείρημα η οικονομική αυτοτέλεια

Η αναβίωση του Κτήματος Τατοΐου και η λειτουργία του ως μουσειακός, εκθεσιακός χώρος ή χώρος παραγωγής τοπικών επώνυμων προϊόντων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η οικονομική του αυτοτέλεια είναι σχεδόν αδύνατη για όσους γνωρίζουν. Ακόμα και ως βασιλικό κτήμα μέχρι το 1967, με σήμα στα προϊόντα του το θυρεό της δυναστείας, χρειαζόταν συνέχεια οικονομικές ενέσεις από τους κρατικούς προϋπολογισμούς εκείνων των χρόνων. Αναγκαστικά τα προϊόντα όπως και οι υπηρεσίες εστίασης θα πρέπει να έχουν υψηλό κόστος για τους επισκέπτες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επί βασιλείας του Παύλου (1947-1964) αρκετές από τις δασικές εργασίες (π.χ. κλάδεμα των δένδρων του σκληρού πυρήνα του δάσους) γίνονταν από τα παιδιά της παρακείμενης κατασκήνωσης της «Ζωής» ή των προσκόπων, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του ίδιου του βασιλιά. που το απολάμβανε και ως άσκηση (βλ. φωτογραφία). Ως δικαιολογία για την μη ενοικίαση εργατών προβαλλόταν η οικονομική… στενότητα του προϋπολογισμού του κτήματος.  

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ρίσκου της οικονομικά αυτόνομης παρουσίας του κτήματος στο μέλλον, αρκεί να αναφερθεί ότι τις «χρυσές» μεταπολεμικές δεκαετίες του ’50 και του ’60, εποχές που οτιδήποτε «βασιλικό» σε ένα νοικοκυριό σήμαινε κοινωνική καταξίωση, τα προϊόντα παραγωγής του κτήματος (βούτυρο, γάλα, κρασί) που πωλούντο σε επιλεγμένα μπακάλικα του Κολωνακίου, δεν επαρκούσαν για να ενισχύσουν οικονομικά το κτήμα!

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»