Ταξίδι «out of the box» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όταν, στις αρχές της άνοιξης την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου περνούσε ο υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν, για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν την συνέχεια.

Το συγκεκριμένο τετ α τετ κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για μία σημαντική επίσκεψη που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της.  

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφτεί λοιπόν την Βαγδάτη πιθανότατα στο τέλος Ιουνίου, μετά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 25 Ιουνίου. 

Αν και οι οριστικές ημερομηνίες δεν έχουν καθοριστεί, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς έχει ήδη κατατεθεί επισήμως και τα διπλωματικά γραφεία των δύο χωρών κινούνται για τις τελικές λεπτομέρειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να μεταβεί μόνο στην ιρακινή πρωτεύουσα και να συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ιρακινό Κουρδιστάν με επίσκεψη στο αυτόνομο Ερμπίλ.

Μία περιοχή που είχε αρχικά εντάξει στο πρόγραμμα του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τον περασμένο Οκτώβριο αλλά τελικώς δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ έχει ξεχωριστή σημασία για τον κύκλο εξωστρέφειας που επιδιώκει να ανοίξει το Μέγαρο Μαξίμου το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι η περίοδος εντός του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη προκειμένου η χώρα να κάνει αισθητή την παρουσία της ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επιθυμεί να οικοδομήσει νέες συμμαχίες, κεφαλαιοποιώντας την σωστή διαχείριση της πανδημίας. 

Εκτός όμως από το Ιράκ στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχουν αρκετές ακόμα σκέψεις για ταξίδια του κ. Μητσοτάκη. Εντός και εκτός Ευρώπης.