Τελεσίγραφο Χαρδαλιά: Τήρηση των μέτρων ή μίνι lockdown

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων σε τουλάχιστον δύο νησιά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα τελευταία 24ωρα σε νησιά όπως η Ίος, η Πάρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη και η Ρόδος κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως κυβέρνηση και επιστήμονες. Ειδικά όμως σε ότι έχει να κάνει με την Μύκονο και την Ίο, η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. 

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα στις περιοχές αυτές, στέλνοντας μήνυμα με τον τρόπο αυτό πως αν δεν αλλάξουν άμεσα τα  ανησυχητικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δε θα πρέπει να  αποκλείονται περιοριστικά μέτρα. 

«Ο ιός είναι ανάμεσα μας», ξεκαθάρισε ο κ.Χαρδαλιάς, ζητώντας για μία ακόμα φορά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να περάσουν πολλά 24ωρα από την στιγμή που θα αντιληφθεί ότι η κατάσταση με τον ιό μπορεί να ξεφύγει.

Στο τραπέζι βρίσκονται ήδη διάφορα εναλλακτικά σενάρια που όλα όμως έχουν μία κοινή συνισταμένη. Δεν αφορούν σε οριζόντια lock down. Με άλλα λόγια καμία περιοχή ή πόλη δεν πρόκειται να «κλείσει». Αντιθέτως υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες κινήσεις που θα επιχειρήσουν με «χειρουργικό» τρόπο να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα πιθανόν να απαιτηθεί να μπουν κάποιοι περιορισμοί όπως:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για κάποιες ώρες.
  • Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων. 
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα, είναι μερικά από αυτά.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση μέχρι τις αρχές της εβδομάδας να λαμβάνει τις οριστικές της αποφάσεις που κανείς αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει.