Λήγει σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2021 από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων καθώς δοθεί παράταση δύο μηνών και ακόμα μία μέχρι σήμερα.

Όσοι πλήρωσαν τα τέλη τους από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και είδαν πως έχουν πρόστιμο (δηλαδή πληρωμή του διπλού ποσού) θα τους επιστραφούν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν τα τέλη ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myCAR ώστε να αποφύγουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα.

Οι τρόποι πληρωμής

Μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με τους εξής τρόπους:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τα εξής βήματα:

  • Εάν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή
Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας

  • Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Πώς θα τα εκτυπώσετε

Με τρία απλά βήματα μπορεί φέτος να γίνει η εκτύπωση μέσω taxisnet για τα τέλη κυκλοφορίας 2021, που έχουν αναρτηθεί από την ΑΑΔΕ.
Το φετινό ειδοποιητήριο, για τα τέλη κυκλοφορίας 2021, περιλαμβάνει έναν QR Code και σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Επιπλέον, η πληρωμή μπορεί να γίνει και μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.

Πώς καταθέτετε πινακίδες

Όσοι θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα για αίτηση ακινησίας του ΙΧ τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το όνομα, myCAR που θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους.

Η ηλεκτρονική κατάθεση γίνεται με μόλις λίγα κλικ μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone.

Συγκεκριμένα:

  • Ο φορολογούμενος θα δηλώσει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη) και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος.
  • Θα κρατήσει στο σπίτι του την άδεια κυκλοφορίας όσο και τις πινακίδες.
  • Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ακινησία το όχημα, απαγορεύεται η μετακίνησή του. Σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και επιβάλλεται αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για τρία χρόνια.
  • Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.