Για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μια από αυτές είναι η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής σε κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα και η διπλή κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου, που μάλιστα, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν από φέτος.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, από αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν σε τίποτα την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί «μία παθογένεια πολλών ετών, που βλέπαμε εισακτέους στα Πανεπιστήμια με βαθμολογία 2 και 3».

Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πανεπιστήμιο να ορίσει εκείνο τη βάση του για τους εισακτέους, αντί να θεσπίσει ένα απόλυτο μέγεθος ως ελάχιστη βάση εισαγωγή (π.χ. το 10).

«Βλέπουμε φοιτητές να καταλήγουν σε τμήματα για τα οποία δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Με τη διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσης, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία επιλογής» εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά της πως θα υπάρξει μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, ενώ θα μπει και ένα τέλος στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές.

«Σήμερα ένα 30% δεν αποφοιτά ποτέ» επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ εξετάζεται και η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ελεγχόμενη είσοδο ατόμων στις πανεπιστημιακές δομές.

Τέλος, υπάρχουν προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις στις 8 Ιανουαρίου: «κρίνοντας βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα και περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».