Στριμωγμένοι για πάνω από 4 ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ περιμένουν μέχρι σήμερα οι καρκινοπαθείς προκειμένου να προμηθευθούν τα φάρμακα που τους κρατάνε στη ζωή. Οι ουρές της ντροπής, όπως τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται πως σταματούν μια για πάντα.

Η πρόσβαση στα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), αλλάζει εντελώς από τις αμέσως επόμενες ημέρες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής, κυρίως των ασθενών με καρκίνο και αυτών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να σταματήσει η πολύωρη αναμονή και οι ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Για την εξάλειψη των ουρών το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΠΥ έκαναν συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, ώστε εκείνα να διαθέσουν στους ασφαλισμένους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία τα φάρμακά τους αντί τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αξίζει να σημειωθεί πως στους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, από τότε που ενεργοποιήθηκε το μέτρο έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 7.000 ασθενείς.

Και τα φαρμακεία σημεία προμήθειας

Το επόμενο βήμα του υπουργείου Υγείας θέλει τα φαρμακεία της γειτονιάς να δίνουν στους ασθενείς τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρειάζονται, ως σημεία προμήθειας. Με αυτή τη συμφωνία, εκτός από τους ογκολογικούς ασθενείς, αναμένεται να βοηθηθούν και παραπάνω από 12.000 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας από τη διάθεση των φαρμάκων τους. Στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η διανομή ΦΥΚ να γίνει τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο τεχνικά προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ δεν το επέτρεψαν, και έτσι η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι

Πολλά φαρμακεία δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί επισήμως από τον Οργανισμό τους για το αν θα φέρουν και αυτά τα φάρμακα υψηλού κόστους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ενημερωθούν όλα τις αμέσως επόμενες ημέρες, και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και να συμπληρώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι επιθυμούν να διαθέτουν δωρεάν ΦΥΚ στα φαρμακεία τους. Αυτό που δυσκολεύει όμως πολλούς φαρμακοποιούς είναι το γεγονός ότι θεωρούν πως αυτά τα φάρμακα επειδή είναι υψηλού κόστους θα έχουν και τις ανάλογες καθυστερήσεις.

Για αυτό, βέβαια, δεν θα ευθύνονται τα φαρμακεία, αλλά το σύστημα, που μπορεί να είναι ανέτοιμο τον πρώτο καιρό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, η διάθεση των φαρμάκων θα ξεκινήσει πιλοτικά δωρεάν (για τουλάχιστον 3-4 μήνες), ενώ στο επόμενο διάστημα, μέσω συλλογικής σύμβασης θα δίνεται και ένα ποσό στους φαρμακοποιούς. Το ποσό αυτό, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα διατίθεται. Μια πρόταση είναι τα χρήματα να δίνονται στους φαρμακοποιούς μέσω κάποιου ποσοστού από το τελικό πόσο των φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάθε Έλληνας πολίτης δίνει ήδη περίπου 30 ευρώ το μήνα, για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

«Τα φαρμακεία είναι από τη φύση τους έτοιμα»

Η «Βραδυνή της Κυριακής», στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε για την προμήθεια των αντικαρκινικών φαρμάκων από τα συνοικιακά φαρμακεία, επικοινώνησε με τον Γιάννη Δαγρέ, ο οποίος είναι μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και τόνισε πως τα φαρμακεία είναι από τη φύση τους έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. «Το θέμα για τα αντικαρκινικά φάρμακα προχωράει κανονικά. Τα φαρμακεία ήταν ανέκαθεν και από τη φύση τους έτοιμα, ενώ είναι και επιστημονικά καταρτισμένα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες των ασθενών και να χορηγήσουν τα σκευάσματα όπως πρέπει. Τα φαρμακεία μπορούν να εγγυηθούν τη σωστή διαδικασία της αποθήκευσης και της προμήθειας των φαρμάκων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Από την Έντυπη Έκδοση