Όλα δείχνουν ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η άρση των περιοριστικών μέτρων για την Μύκονο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τελείωσαν τα «βάσανα» για το νησί των ανέμων, το οποίο θα παραμείνει σε επιτήρηση

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη για την πορεία του ιού, όπου και θα γίνει αναλυτική συζήτηση για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Με πολύ προσεχτικές κινήσεις πάντως ξεδιπλώνει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της προκειμένου το πολυπόθητο τείχος ανόσιας να γίνει πραγματικότητα το φθινόπωρο. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επιμένει σε κάθε δημόσια εμφάνιση του να καλεί όλους τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, ενώ κορύφωση αυτής της πρακτικής θεωρούνται τα κίνητρα προς γιατρούς και φαρμακοποιούς ώστε να προσελκύσουν πολίτες  στο  πρόγραμμα «Ελευθερία».

Την ίδια ώρα και για όσο διαρκεί το καλοκαίρι θα συνεχιστεί η επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών με στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα freedom pass σε συνδυασμό με τον επικοινωνιακό «βομβαρδισμό» θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να πουν το «ναι» οι νέοι. 

Εκτός όμως από την προσπάθεια πειθούς παράλληλα σχηματοποιείται και η νέα πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να ζήσουν όλοι όσοι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο διαλέξουν να μην εμβολιαστούν. Καθημερινά λοιπόν ολοένα και  περισσότερες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πλέγμα ασφαλείας που απλώνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία περιορίζοντας  τις κινήσεις όλων όσοι δηλώνουν υποστηρικτές της αντιεμβολιαστικής λογικής. 

Μετά το μπλόκο στους ανεμβολίαστους στους στους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση και την ανάδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κινητήριο δύναμη στον τομέα των μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας, στο εσωτερικό της κυβέρνησης επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πριμοδότηση των εμβολιασμένων.

Είναι σαφές άλλωστε ότι μία από τις πλέον στρατηγικές αποφάσεις του κ.Μητσοτάκη είναι ότι η χώρα δε θα ξανακλείσει. Έτσι λοιπόν από τις αρχές του φθινοπώρου και αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στον τομέα του εμπορίου. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να μελετά την επαναφορά του click away για όλους όσοι δε θα έχουν εμβολιαστεί , σε μια προσπάθεια προσαρμογής του μοντέλου που εφαρμόζεται ήδη στην εστίαση και στο λιανεμπόριο. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και θεωρείται ότι απέχουμε ακόμα από αυτή.

Παρόλα αυτά τα σχετικά πρωτόκολλα προετοιμάζονται και θα υλοποιηθούν στην περίπτωση που χρειαστεί. Μέχρι τότε όμως θα χρειαστεί να περάσουν περίπου τρεις εβδομάδες , οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικές για την πορεία της πανδημίας.