Τεράστια η επιτυχία της 4ήμερης εργασίας στην Ισλανδία | work

Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας στην Ισλανδία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους να προτιμούν την νέα αυτή εργασιακή σχέση,

Αυτό αποκάλυψαν οι υπεύθυνοι της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2015 και 2019, στη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τον ίδιο μισθό για λιγότερες ώρες δουλειάς. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα τους στους περισσότερους χώρους 4ήμερης εργασίας η παραγωγικότητα παρέμεινε ίδια ή και αυξήθηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάλογες εργασιακές δοκιμές διενεργούνται τώρα στην Ισπανία αλλά στη Νέα Ζηλανδία.

Στην Ισλανδία, οι δοκιμές που διεξήγαγε το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρέικιαβικ και η κυβέρνηση περιλάμβαναν τελικά περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Οι εργαζόμενοι προέρχονταν από διάφορους χώρους, όπως η σχολική εκπαίδευση, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το βρετανικό «think tank» Autonomy και την Ένωση για την Αειφόρο Δημοκρατία –  Association for Sustainable Democracy (Alda) της Ισλανδίας, οι περισσότεροι εξ αυτών επέλεξαν να εργάζονται αντί για 40 ώρες την εβδομάδα 35 ή 36 ώρες το 4ήμερο.

Οι δοκιμές οδήγησαν τα συνδικάτα να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις εργασίας, και τώρα το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας είτε ήδη δουλεύουν λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα σύντομα, σύμφωνα με την ίδια πηγή Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι χωρίς να κινδυνεύουν να εξαντληθούν με την ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την επαγγελματική ζωή τους να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης δήλωσαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο να περάσουν με την οικογένεια τους, να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους χόμπι και να ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμότητες, που αφορούν τις δουλειές του σπιτιού.

Όπως εξήγησε ο Γουίλ Στοντζ, διευθυντής έρευνας της Autonomy, «αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα ήταν πάνω από όλα μια τεράστια επιτυχία. Επιβεβαιώνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος και πρωτοπόρος σε μικρότερες εβδομάδες εργασίας και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλες κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο Γκούντμουντουρ Ντ. Χάραλντσον ερευνητής στην Alda, συμπλήρωσε ότι «το παράδειγμα της Ισλανδίας μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να εργαζόμαστε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και το πόσο εφικτή είναι αυτή η προοδευτική αλλαγή».

Πηγή: bbc.com