Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Για τη στενή και αμοιβαία επωφελή σχέση που χτίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της AVIAREPS Στέργιος Πιτσιόρλας, στην τελετή αφιέρωσης δέντρου ελιάς προς τιμήν της πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue.

«Η παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας στις εγκαταστάσεις της Terra Creta, έχει ιδιαίτερη αξία γιατί αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και του ειδικού βάρους του ομίλου AVIAREPS, αλλά και μια ένδειξη για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας τους», είπε μεσοβδόμαδα ο κ. Πιτσιόρλας, στο Κολυμβάρι της Κρήτης.

Ανάμεσα στους παρόντες, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Terra Creta Νεκτάριος Δαδής, ο γενικός διευθυντής Φώτης Σουσαλής, και ένας από τους βασικούς μετόχους του ομίλου ο Ανδρέας Γρύλος.

Παίρνοντας τον λόγο η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μιλώντας για την Terra Creta είπε χαρακτηριστικά ότι η τεχνογνωσία και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, αποτελεί εγγύηση για την υψηλή ανάπτυξη στην ασιατική αγορά.

Η ίδια υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στην Κίνα για την προώθηση των προϊόντων της και η πρεσβεία μας είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση της εταιρίας, για την αφιέρωση δέντρου ελιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση της, ότι θα υπάρξει περαιτέρω διείσδυση ελληνικών προϊόντων και ειδικότερα ελαιόλαδου στην αγορά της Κίνας.

Επίσης, κατά την ολοήμερη παραμονή της περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, παρακολούθησε σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, ενώ επισκέφθηκε το μνημειακό δέντρο Ελιάς των Βουβών.

Από την πλευρά του, ο κ. Δαδής σημείωσε ότι «η Terra Creta μπαίνει φέτος στον 19ο χρόνο λειτουργίας της με πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη ελαιοπαραγωγικού πλούτου που διαθέτει η χώρα και ιδιαίτερα η Κρήτη».

Για να προσθέσει πως μετά το 2012 και την είσοδο ως βασικού μετόχουτου ομίλου της AVIAREPS, του Ιωάννη Γρύλου, και με τις επενδύσεις που έγιναν η εταιρεία έχει μπει σε προοπτική δυναμικής ανάπτυξης.

Κατόπιν, ο κ. Σουσαλής, τόνισε ότι η εταιρία είναι κατά βάση εξαγωγική καθώς τα προϊόντα εξάγονται σε περισσότερες από 45 χώρες και επισήμανε ότι στα επόμενα χρόνια η Terra Creta, θα επενδύσει ακόμη περισσότερο στην τεχνολογία, στην καινοτομία καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι στόχοι της διοίκησης για την επόμενη δεκαετία είναι να πρωταγωνιστήσει στις εξαγωγές του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, ώστε η Terra Creta να γίνει πιο αναγνωρίσιμο διεθνές brand συνώνυμο της ποιότητας και της καινοτομίας και προβάλλοντας την αειφορία του κρητικού ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και την αξία της κρητικής – ελληνικής διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο

Σημειώνεται πως εκτός από την αγορά της Κίνας, η Terra Creta που ιδρύθηκε πριν από 19 χρόνια, εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 40 αγορές και συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως η Rewe, η Edeka, η Amazon, η Costco, η Wallmart, η Colruyt Group, η Auchan, η Mega Image.Μάλιστα, εκτός από επώνυμο προϊόν διαθέτει στο εξωτερικό και προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, που αποτελεί το 40% του όγκου των πωλήσεών της, επιτρέποντας στην εταιρία να αναπτύξει το δίκτυό της και να αποκτήσει ρευστότητα.

Ωστόσο, η διάθεση του προϊόντος με το σήμα της εκάστοτε αλυσίδας έχει τελικά ένα κόστος, που επηρεάζεται από τις διαπραγματεύσεις με τις αλυσίδες, καθώς δεν μπορεί να προσδώσει υψηλή τιμή στο ράφι ενώεπηρεάζεται και από την τιμή παραγωγού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπερiφερειάρχης Χανίων, Ν. Καλογερής, ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Α. Παπαδεράκης, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Χανίων Γ. Νικηφοράκης, καθώς και ο διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Κ. Ζορμπάς