Αν νομίζετε ότι δράκοι υπάρχουν μόνο στα βιβλία και στις ταινίες τότε απατάστε, καθώς επισκέπτες στο πάρκο του νησιού Πάντρε στο Τέξας των ΗΠΑ ανακάλυψαν μπλε δράκους.

Και μπορεί να μην πετάνε και να μην βγάζουν φωτιές από το στόμα, όπως ίσως περιμένει κάποιος, αλλά είναι ένα «σπάνιο αλλά και επικίνδυνο εύρημα», σύμφωνα με τους ειδικούς.

72 Hours on South Padre Island - South Padre Island

Ένας 7χρονος από το Όστιν ήταν ο μεγάλος τυχερός, καθώς βρήκε τέσσερις δράκους μέσα σε ελάχιστα λεπτά στις 2 Μαΐου ενώ έκανε διακοπές στο νησί με τους γονείς του. Ο πατέρας του μιλώντας στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, ανέφερε πως κάνει διακοπές στο συγκεκριμένο μέρος εδώ και 30 χρόνια, από τότε που ήταν και ο ίδιος παιδί και είπε πως πότε δεν είχε ξαναδεί το συγκεκριμένο είδος.

«Ο μικρός αγαπά τα θαλάσσια πλάσματα και νόμιζε ότι είχε βρει μια μπλε μέδουσα», είπε ο πατέρας. «Αφού μάλιστα έπαιζε μαζί του στη παραλία, μου είπε ότι είχε ανακαλύψει ένα νέο είδος!».

Γυμνοσάλιαγκας Blue Dragon Sea

Οι μπλε δράκοι ή glaucus atlanticus όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, είναι μικροσκοπικοί γυμνοσάλιαγκες – συνήθως μόνο 3 εκατοστά μήκος. Μπορούν να βρεθούν στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Oceana που ερεύνησε το συγκεκριμένο είδος μετά το εύρημα του μικρού στο Τέξας.

Αλλά παρόλο που τα πλάσματα αυτά δεν είναι τόσο μεγάλα όσο οι δράκοι, δεν είναι ακίνδυνα. Οι μπλε δράκοι τρώνε πορτογαλικές καραβέλες, οι οποίες μοιάζουν με μεγάλες μέδουσες και αποθηκεύουν τα κνιδοκύτταρα από το θήραμά τους για χρήση στο μέλλον, σύμφωνα με την Oceana.

Έτσι, όταν οι άνθρωποι αγγίζουν αυτούς τους μικρούς γυμνοσάλιαγκες, μπορεί να ενεργοποιούν τα κνιδοκύτταρα και να προκαλούν ένα τσίμπημα που μπορεί να βλάψει περισσότερο από αυτό των πορτογαλικών καραβέλων, σε σημείο που αν κάποιος είναι αλλεργικός, να χάσει την ζωή του, εντός 10 ωρών. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος μέδουσας θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη θαλάσσιου υδρόζωου.

Glaucus Atlanticus στο χέρι

«Έτσι, αν δείτε έναν δράκο στο νησί, εκπλαγείτε καθώς είναι ένα σπάνιο εύρημα, αλλά διατηρήστε επίσης την απόσταση σας!» προειδοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, πολλοί επισκέπτες στην ακτή είδαν τους δράκους, δήλωσε εκπρόσωπος του πάρκου στο CNN. Είπε ότι το «φούσκωμα» της θάλασσας μπορεί να ευθύνεται για το ότι μια ομάδα μπλε δράκων ξεβράστηκε στην παραλία. Ωστόσο, στα δύο χρόνια εργασίας της στην περιοχή, η εκπρόσωπος του πάρκου είπε ότι δεν έχει ακούσει κανείς να τους έχει δει.

Αυτό είναι όμως κάτι που παράλληλα δημιουργεί προβληματισμό. καθώς αν κάποιος δει ένα, να είναι σίγουρος πως εκεί κοντά θα υπάρχουν χιλιάδες από αυτά τα μικρά, συμπαθητικά αλλά και επικίνδυνα «πλασματάκια»…

Δείτε το σχετικό βίντεο: