Θ. Κοντογεώργης: «Στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος» | kontogeorgis scaled

Ο ΓΓ Συντονισμού το κυβερνητικού έργου, Θ. Κοντογεωργή σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Τους λόγους που ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών εξηγεί ο Θανάσης Κοντογεώργης, που τονίζει ότι η κυβερνητική ρότα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα αλλάξει, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος. Παράλληλα, ο γ.γ. Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι στο θέμα της πανδημίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλώνεται σε διχαστικές επιθέσεις και λαϊκισμούς, χωρίς να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια με εφαρμόσιμες προτάσεις. 

Κύριε Κοντογεώργη, η κυβέρνηση πέτυχε να διαχειριστεί με επιτυχία τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Όμως, τώρα που ο κορωνοϊός επιτίθεται με ισχυρές μεταλλάξεις, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι χειρίζεται μόνο επικοινωνιακά το θέμα, χωρίς να υπολογίζει ότι έχουν χαθεί κοντά στις 17 χιλιάδες συμπολίτες μας.

«Κύριε Γιακουμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, έδρασε άμεσα και με ψυχραιμία περιορίζοντας τη διασπορά του ιού. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα λειτουργικό, ασφαλές και πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα εμβολιασμού, ίσως μοναδικό στην Ευρώπη. Ενίσχυσε το ΕΣΥ σε υποδομές, υπερδιπλασιάζοντας τις ΜΕΘ, και ανθρώπινο δυναμικό, με χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που διέθεσε μαζικά δωρεάν self test για την ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και των σχολείων, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθεί 1 self test σε κάθε ενήλικα από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και 1 επιπλέον self test από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κράτησε όρθια την κοινωνία. 

Συνεχίζουμε να απαντάμε στις διαρκείς προκλήσεις της πανδημίας με πράξεις.

Ενισχύουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπου πλέον πάνω από 7 εκατ. συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ η προσέλευση για την 3η δόση είναι πολύ ικανοποιητική. Ταυτόχρονα, τα μέτρα περιορισμού της διασποράς φαίνεται ότι αποδίδουν, ενώ ενισχύουμε το ΕΣΥ και με δυνάμεις και υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αναγνώριση, μάλιστα, της μεγάλης συνεισφοράς των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη χορήγηση έκτακτης καταβολής μισού μισθού για το μήνα Δεκέμβριο. 

H αντιπολίτευση, θα έπρεπε, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, έστω τώρα, να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, με εφαρμόσιμες συγκεκριμένες προτάσεις και ενισχύοντας το μήνυμα του εμβολιασμού, αντί να αναλώνεται σε διχαστικές επιθέσεις και λαϊκισμούς».

Τί κατά τη γνώμη σας έφταιξε έτσι ώστε σήμερα να βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο που συνεχώς η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού; 

«Η βιοπολιτική της πανδημίας είναι μια δύσκολη εξίσωση. Στην κυβέρνηση δεν αναζητούμε το “φταίξιμο” αλλά τη λύση. Ελήφθησαν αποφάσεις χωρίς να λογαριάζουμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Φροντίδα μας είναι η προστασία των πολιτών. Δεν αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά την κατάσταση. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν περισσότερο, ειδικά μπροστά σε έναν νέο, άγνωστο εχθρό, τη μετάλλαξη “Όμικρον”. Εξαντλώντας κάθε μέσο προστασίας, και προστατεύουμε τη Δημόσια Υγεία και εξασφαλίζουμε την αδιάλειπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

Το εμβόλιο είναι ευτύχημα που υπάρχει στην παρούσα φάση. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί συμπολίτες μας που εμφανίζονται δύσπιστοι ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να τους πείσει; 

«Το 4ο κύμα πλήττει συντριπτικά τους ανεμβολίαστους στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τις καλές πρακτικές της διεθνούς κοινότητας, προχώρησε σταδιακά σε εφαρμογή επιπλέον μέτρων προστασίας για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Έχοντας, πλέον, εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες και με την απειλή της μετάλλαξης “Όμικρον”, κρίθηκε, πλέον, αναπόφευκτος και αναγκαίος, για λόγους πρόληψης και προστασίας του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο, που στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων, καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά. 9 στους 10 θανάτους από Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 και 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι άνω των 60. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να πεισθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών, και να προστατεύσουν τη ζωή τους και την υγεία όλων». 

Η κυβέρνηση καθυστέρησε κατά τη γνώμη σας να λάβει μέτρα κατά των ανεμβολίαστων;

«Από την αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση προτάσσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αδιάλειπτη λειτουργία της κοινωνίας. Αυτή η προτεραιότητα καθοδηγεί τις πολιτικές αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται. Η εξέλιξη της πανδημίας είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο κάθε φορά στη διαμόρφωση και στο χρονοδιάγραμμα λήψης μέτρων. Ενημερώσαμε το σύνολο του πληθυσμού για το οφέλη του εμβολιασμού και υλοποιήσαμε ό,τι ήταν επιχειρησιακά δυνατό για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού μέχρι να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους. Με αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε».

Αν η υγειονομική κατάσταση στη χώρα επιβαρυνθεί, πρέπει να υπάρξουν και νέα μέτρα, ακόμη και οριζόντιο lockdown και σε ποιους; Ανεμβολίαστους μόνο ή και εμβολιασμένους; 

«Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει, δεν θα υπάρξει κανένα lockdown. Θα ήταν δικαιοπολιτικά εσφαλμένο για την εμβολιαστική συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας και ταυτόχρονα είναι συνθήκη που δεν αντέχει ούτε η Οικονομία ούτε η Κοινωνία. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να περιορίσουμε τη διασπορά, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας. Κύριο μέλημά μας είναι να θωρακίσουμε με την 3η δόση αυτό που πετύχαμε και να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών. 

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές και η μόνη επιστημονικά ενδεδειγμένη οδός είναι αυτή του εμβολιασμού. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, συνεχείς έλεγχοι και τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης και όχι ένα lockdown».

Η Οικονομία αντέχει να στηρίξει για όσο χρειαστεί επιχειρήσεις και εργαζόμενους οικονομικά ή είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί οριζόντια μέτρα;

«Μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών και προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μεγάλο και στοχευμένο πακέτο στήριξης της Οικονομίας, της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, οδηγώντας την ελληνική Οικονομία στην 3η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη και στη συρρίκνωση των δεικτών ανεργίας. 

Η κυβέρνηση στήριξε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με στοχευμένα μέτρα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά και συνεχίζει να το κάνει, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα, όμως, καθίσταται σαφές ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να λειτουργήσουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ώστε πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να επανέλθουν σε ομαλή πορεία ευημερίας και ασφάλειας».