Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αποκαλύπτει το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά την πανδημία και τις υπηρεσίες του κράτους με τον τρόπο που λειτουργούν.

Μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υφυπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στο θέμα της τηλεργασίας, υπάρχουν προβλήματα –και δεν τα κρύβει– σε υπηρεσίες που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, και ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση πράττει αυτά που έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. 

Στην ερώτηση, δε, εάν το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, είναι έτοιμο σε περίπτωση που αποφασιστεί διεξαγωγή εκλογών, ο υφυπουργός Εσωτερικών απαντά ότι υπηρεσίες του υπουργείου είναι πάντα έτοιμες γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όμως διευκρινίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους απόδημους Έλληνες, αυτούς δηλαδή που ζουν εκτός Ελλάδας, θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι σύντομα έρχεται ρύθμιση νομοθετική μέσα από τον εκλογικό νόμο που θα ρυθμίζει το θέμα των μελών της Χρυσής Αυγής σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Κύριε υφυπουργέ, το υπουργείο Εσωτερικών πότε θα είναι έτοιμο, έτσι ώστε οι κάτοικοι εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και από ποιες εκλογές θα ισχύσει το νέο σύστημα;

«Το πιο σοβαρό και σύνθετο μέρος της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί. Η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και να καταθέτουν όσα απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι έτοιμη. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή. Πολλοί Έλληνες πολίτες ανακτούν ένα πολιτικό τους δικαίωμα, να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο που βρίσκονται, αλλά και διευρύνεται η συμμετοχική βάση, κάτι που αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας».

Με αφορμή τις ποινές στη Χρυσή Αυγή, όλοι είπαν ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση στον εκλογικό νόμο για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση και να μην μπορούν να εκλέγονται εφόσον είναι καταδικασμένοι. Εξετάζετε ως υπουργείο παρόμοια πρωτοβουλία στον εκλογικό νόμο;

«Όντως, ο εκλογικός νόμος αποτελεί το όχημα για την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι για όσους έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει με σαφήνεια τα περιθώρια του νομοθέτη. Σύντομα, θα παρουσιαστεί η νομοθετική πρωτοβουλία όπου θα γίνεται εξαντλητική καταγραφή των αδικημάτων που προσδιορίζουν τα κωλύματα αυτά. Να είσαστε βέβαιος ότι η κυβέρνηση έπραξε, πράττει και θα πράξει στην ώρα του ό,τι είναι απαραίτητο για την ποιότητα της δημοκρατίας και την προστασία των θεσμών».

Έχετε στοιχεία να μας πείτε πόσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου εργάζονται από το σπίτι τους, πόσοι έχουν άδεια ειδικού σκοπού και τι σκοπεύετε να κάνετε ως προς το μέλλον της τηλεργασίας , αν δηλαδή θα ισχύσει και μετά την πανδημία κάτι ανάλογο. 

«Όπως γνωρίζετε, το 50% του δυναμικού του δημόσιου τομέα εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας, όπως επίσης και υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Μην περιμένετε να ακούσετε από εμένα ότι όλα είναι ρόδινα. Η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, σε περισσότερες από 100 υπηρεσίες, έκανε πιο αξιοπρεπή και αξιόπιστη τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Διεύρυνε το ωράριο εξυπηρέτησης. Γνωρίζουμε, επίσης, τους φορείς και τις υπηρεσίες όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς και τις αδυναμίες προσαρμογής του κοινού. Αλλά και μετά την πανδημία, η τηλεργασία μπορεί, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και τους δημόσιους υπαλλήλους».

Κύριε Λιβάνιε, ο κορωνοϊός αναμφίβολα έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές παντού, από την Οικονομία μέχρι τις κοινωνικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, αλλά και προσωπικά στον καθένα και την κάθε μία ξεχωριστά. Πιστεύετε πως με τη λήξη της πανδημίας θα είναι όλα όπως ακριβώς τα αφήσαμε ή θα χρειαστούν παρεμβάσεις του κράτους για να σταθεί η Οικονομία όρθια;

«Τα εμβόλια αποτελούν μία πολύ θετική εξέλιξη. Μπορεί να μην είμαστε σήμερα ακόμη σε θέση να το αποτιμήσουμε, αλλά αποτελεί τεράστια συνεισφορά της επιστήμης στην ανθρωπότητα. Η ταχύτητα στην εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή. Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η επικείμενη έλευση του εμβολίου, δεν πρέπει να προκαλέσει παρεκκλίσεις από τον στόχο μας, που πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων. Κράτη μεγάλα και μικρά, πλούσια αλλά και φτωχά, δοκιμάζονται εξίσου. Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν. Μέλημα της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και η ανακούφιση των τομέων της Οικονομίας που πλήττονται. Αυτό θα συνεχιστεί όσο το απαιτήσουν οι συνθήκες. Ωστόσο, εκεί που θα κριθούν πολλά είναι στο σχέδιο αποκατάστασης της Οικονομίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση έχει κάνει μία υψηλού επιπέδου προετοιμασία για την άμεση αξιοποίηση του recovery fund, που θα δώσει επιπλέον ώθηση στην Οικονομία».

Το υπουργείο Εσωτερικών από τη στιγμή που βρεθεί το εμβόλιο κατά του COVID-19 και θεωρητικά θα υπάρχει μία επιστροφή, έστω και σταδιακά, στην μερική ή την ολική κανονικότητα, είναι έτοιμο, στην περίπτωση που αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, για διεξαγωγή εκλογών;

«Κύριε Γιακουμή, το υπουργείο Εσωτερικών έχει πάγιο καθήκον να είναι πάντα έτοιμο. Αλλά μην βιάζεστε. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Μπορεί ο πολιτικός χρόνος να είναι πυκνός, καθώς η κυβέρνηση έπρεπε να διαχειριστεί τεράστιας σημασίας θέματα, όπως η πανδημία, το σχέδιο ανάκαμψης της Οικονομίας, η τουρκική επιθετικότητα και το Μεταναστευτικό, σας θυμίζω όμως ότι δεν έχει συμπληρώσει καν το πρώτο της 18μηνο. Αρκετοί θεωρούν την κυβέρνηση άτυχη που η θητεία της συμπίπτει με τέτοιες κρίσεις. Δεν συμφωνώ. Θεωρώ ότι της δίδεται η ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα, ανακτώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και, βεβαίως, στην πολιτική».  

Σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, σήμερα, να επιλέγει μία διαφορετική στρατηγική, ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα η πανδημία επικαλύπτει. Πιστώνουν την ευθύνη, το σχέδιο και την προσπάθεια, και τα μετουσιώνουν σε πολιτική εμπιστοσύνη και χρεώνουν τις κραυγές, τη δημιουργία εντυπώσεων και τη δημαγωγία και τις μετατρέπουν σε πολιτική απαξία. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει σε ποια πλευρά του λόφου θέλει να είναι. Σε μία ιστορική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πελαγοδρομεί μεταξύ “τσουρεκιού” και αποτυχημένης συρραφής δηλώσεων υπουργών, με μόνο σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»