Εδώ και καιρό σχολιάζεται παντού ότι το καλοκαίρι του 2021 θα περιλαμβάνει μπόλικο σεξ. Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν και την καραντίνα να έχει λάβει οριστικό τέλος, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η επιστροφή στην κανονικότητα συνοδεύεται από αυξανόμενη ερωτική διάθεση. Ήδη τα sites και οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν βρει το μότο της εποχής, αφού αρκετοί χρήστες τους δηλώνουν ότι είναι «VaXXXed», δηλαδή εμβολιασμένοι, με τα τρία X να παραπέμπουν στις ταινίες με ακατάλληλο περιεχόμενο.

Θα είναι όμως το φετινό ένα ακόλαστο καλοκαίρι; Στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα ανάμεσα μας, έστω και εξασθενημένος, ενώ σε πολλές χώρες του πλανήτη εξακολουθεί να προκαλεί εκατοντάδες θύματα. Η περίοδος της καραντίνας άλλωστε οδήγησε σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας τόσο στα ζευγάρια, όσο και στους ανθρώπους που δεν βρίσκονταν σε σχέση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ίσως τώρα όλοι τους αναζητήσουν τη δημιουργία ενός βαθύτερου δεσμού με κάποιο άλλο άτομα, ο οποίος δεν θα περιορίζεται στα όρια της σεξουαλικής απόλαυσης.

Και πάλι όμως κάποιοι δεν πείθονται και μιλούν για μια επανάληψη των «Roaring Twenties», δηλαδή της δεκαετίας του 1920, οπότε κυριάρχησε ο ηδονισμός στον απόηχο της ισπανικής γρίπης του 1918. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν διαφημίσεις σεξουαλικού περιεχομένου για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, ταυτίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την επιστροφή στην κανονικότητα με μια νέα εποχή σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Επίσης οι πωλήσεις των προφυλακτικών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ενόψει του καλοκαιριού κατά 23% με τους σεξολόγους να εξηγούν ότι κατά κανόνα ο κόσμος το καλοκαίρι κάνει περισσότερο σεξ λόγω του ήλιου που ανεβάζει τη σεροτονίνη, τη χημική ουσία του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα και να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε περιπέτειες κάθε είδους και της έλλειψης άγχους που κορυφώνει την ερωτική διάθεση.

Τα παραπάνω σιγοντάρει το συλλογικό μας τραύμα. «Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θνητότητα μας, έχουμε την τάση να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερα ρίσκα… θέλουμε να απολαύσουμε τη ζωή μας όσο περισσότερο μπορούμε», εξηγεί στο BBC η Άσλεϊ Τόμσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας, με ειδίκευση στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και συμπεριφορά, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο περιστασιακό σεξ, με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που μας προκαλεί η σκέψη του θανάτου», προσθέτει η ίδια.

Ωστόσο τόσο η προαναφερθείσα όσο και πολλοί άλλοι συνάδελφοι της που μελετούν την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά εκτιμούν ότι οι προβλέψεις για ένα «καυτό» καλοκαίρι είναι ίσως υπερβολικές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι που διστάζουν να ξαναπέσουν στο κρεβάτι», υπογραμμίζει η ίδια. Ακόμη και με το σεξ εκτός της εξίσωσης, αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται για το πόσο ασφαλείς είναι οι συναναστροφές τους λόγω κορωναϊού, ενώ έχουν αναπτύξει και κοινωνικό άγχος μετά από τόσο καιρό απομόνωσης.

Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έδειξε τον Μάρτιο ότι οι μισοί Αμερικανοί βίωναν άγχος απέναντι σε οποιαδήποτε προσωπική τους επαφή με κάποιο άλλο άτομο. Άλλη αμερικανική έρευνα, του Ινστιτούτου Κίνσεϊ, συμπέρανε ότι οι μισοί από τους 2.000 συμμετέχοντες δεν είχαν καμιά απολύτως διάθεση για ερωτικές σχέσεις της μιας βραδιάς, ενώ εκείνοι που επιθυμούσαν να έχουν περισσότερους από έναν σύντροφο παρουσίαζαν μείωση της τάξεως του 64%.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα της ισπανικής γρίπης αυτό που έχει αποδειχτεί μετά βεβαιότητας είναι ότι οι άνθρωποι ρίχτηκαν με ανανεωμένο πάθος στη δουλειά, την κατανάλωση και τις σχέσεις τους με τους άλλους, χωρίς να επιβεβαιώνεται η ανάγκη τους για περισσότερο σεξ, ενώ η ακόλαστη δεκαετία του 1920 αφορούσε τη μειοψηφία και όχι την πλειοψηφία που ζούσε μέσα στη φτώχεια.

Συμπερασματικά το σεξ θα παίξει κορυφαίο ρόλο στη ζωή όλων το φετινό καλοκαίρι, αλλά ακόμα μεγαλύτερο θα διαδραματίσει η κοινωνικότητα μας και η ανάγκη μας να δεθούμε με άλλους ανθρώπους. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να πολεμήσουμε τη μοναξιά που μας γνώρισε ο κορωνοϊός δημιουργώντας σχέσεις με νόημα. Στο τέλος της ημέρας βέβαια ο καθένας θα πράξει όπως επιθυμεί…

Πηγή: bbc.com