Θάνος Δημόπουλος για την έγκριση του χαπιού της Merck: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» τονίζει ο πρύτανης

Η Βρετανία ενέκρινε το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού, αναγεννώντας τις ελπίδες στην μάχη με την νόσο αυτή. Έτσι λοιπόν, τα όπλα αυξάνονται για την σωστή καταπολέμηση του Covid παγκοσμίως  και μετά το εμβόλιο υπάρχει ένα ακόμη όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μίλησε για τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο χάπι και την αποτελεσματικότητά του.

«Είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφιλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε για το χάπι ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε, είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στο ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Αναφορικά με τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής.«Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Οπως είπε το χάπι της Merck σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Ανέφερε μάλιστα ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων (και έτσι την έγκριση του φαρμάκου και για τη χώρα μας), όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος. «Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει τον φάκελο, ενώ θα δούμε και τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό όπως γίνεται συνήθως».