Για πολλούς θεωρείται «ύμνος» της σημερινής ημέρας. Το τραγούδι των Queen, «The Show Must Go On», ένα από τα τελευταία συγκλονιστικά έργα της ζωής του Freddie Mercury, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 45 ετών από βρογχοπνευμονία, την οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει καθώς ήταν θετικός στον ιό του AIDS.

Ο θάνατός του προκάλεσε αίσθηση σε μια εποχή που δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό είτε να παραδεχτείς ότι πάσχεις από AIDS είτε ότι είσαι ομοφυλόφιλος. Αρχικά ο Freddie είχε αρνηθεί το γεγονός ότι έπασχε και το παραδέχθηκε μια ημέρα πριν πεθάνει στους δημοσιογράφους που είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του.

Θεωρείται πως «κάτι ήξερε» όταν συνέθεσε το «The Show Must Go On» μαζί με το υπόλοιπο συγκρότημα, καθώς οι στίχοι του φαίνεται να αποκαλύπτουν την προσωπική μάχη του Freddie με την ασθένεια.

Ειδικά ο στίχος «I can fly my friends» ανατριχιάζει μέχρι σήμερα τους απανταχού θαυμαστές του συγκροτήματος αλλά και της μουσικής γενικότερα.

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί από το 1988 την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τους κινδύνους που κρύβει ο ιός του AIDS που προκαλείται από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με τη Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής, η λοίμωξη από τον HIV αποτελεί ένα μείζον ζήτημα παγκοσμίως, από την έναρξη της επιδημίας τη δεκαετία του 1980.

Η HelMSIC – Hellenic Medical Students International Committee, στα πλαίσια του Τομέα Δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (SCORA), έχοντας θέσει ως φετινή προτεραιότητα τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, διοργανώνει την καμπάνια Cure Stigma, μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV και το AIDS, προς τους φοιτητές Ιατρικής.

Η καμπάνια θα πραγματοποιηθεί 23 Νοεμβρίου –  1 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του προγράμματος World AIDS Day, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, 1η Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με δεδομένα του 2017, 36.9 εκατομμύρια άτομα ζουν με τον HIV παγκοσμίως. Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί:

  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
  • Κοινή χρήση βελονών κατά τη χρήση ναρκωτικών
  • Μετάγγιση μολυσμένου αίματος
  • Κάθετη μετάδοση από μητέρα σε παιδί – εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός

Ωστόσο δεν μεταδίδεται από:

  • Τον αέρα ή το νερό
  • Το σάλιο, τον ιδρώτα, τα δάκρυα ή τα φιλιά
  • Τσιμπήματα από κουνούπια, τσιμπούρια ή άλλα έντομα
  • Χειραψία, αγκαλιά, κοινή χρήση τουαλέτας, πηγών πόσιμου νερού,  πιάτων ή ποτηριών με κάποιον που είναι οροθετικός
  • Άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν ανταλλαγή σωματικών υγρών 

Comments are closed.