Ο έμπειρος συντάκτης διακοπών στη «The Telegraph» Όλιβερ Σμιθ γράφει ύμνους για τις διακοπές στην Ελλάδα και εξηγεί πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία που πρέπει κανείς να πάει μετά την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Στο κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Οι διακοπές στο εξωτερικό έχουν απαγορευθεί περισσότερο από μία εβδομάδα, όμως το αίσθημα αυτής της απαγόρευσης είναι ήδη μεγαλύτερο. Ίσως επειδή δεν έχω αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον περασμένο Αύγουστο και βρίσκομαι σε προσωπική καραντίνα από τις 9 Μαρτίου όταν απέκτησα είτε κρύωμα, είτε κορωνοϊό, δεν θα μάθω ποτέ τι από τα δύο τελικά. Την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να ταξιδέψω στην ηλιόλουστη Τζιρόνα.

Το επόμενο ταξίδι στην ατζέντα μου είναι στο τέλος Μαίου με τρένο στην Ελβετία και τις Ιταλικές λίμνες. Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στη Βόρεια Ιταλία, καθιστά αυτό το ταξίδι ανέφικτο. Άραγε θα επιτραπούν οι διακοπές στο εξωτερικό τον Ιούλιο, ή έστω τον Αύγουστο; Η ευστοχία μου σε μία τέτοια πρόβλεψη θα ήταν όσο καλή μπορεί να είναι και η δική σας. Θα ήθελα πάντως να σκέπτομαι πως το Σεπτέμβριο, πρώτα ο Θεός, θα έχει ανάψει πράσινο φως ώστε να βγούμε από τα σύνορά μας. Εάν φτάσουμε λοιπόν έως εκεί θα έχω κλείσει ένα χρόνο εγκλωβισμένος εντός των τειχών και είναι βέβαιο ποια θα είναι η πρώτη μου επιλογή να ταξιδέψω.

Μετά το εξαντλητικό lockdown εκατομμύρια άνθρωποι θα αναζητήσουν λογικά την περιπέτεια. Στην Καραϊβική, το σαφάρι στη Νότια Αφρική, ή τις Μαλδίβες. Άλλοι θα επιλέξουν να επισκεφθούν έναν τόπο νέο για εκείνους που θα αποτελεί πρόκληση. Ενδεχομένως την Παταγονία,ή την κεντρική Ασία. Όχι εγώ! Πιστέψτε με θα προτιμήσω ένα τόπο οικείο, μία χώρα που έχω γνωρίσει και αγαπώ, όπου οι χαρούμενες διακοπές είναι εγγυημένες. Ο προορισμός των ονείρων μου είναι το μέρος όπου οι Βρετανοί γίνονται πάντοτε δεκτοί με ανοικτές αγκαλιές, εκεί όπου ο ήλιος είναι πάντα λαμπερός και που δεν χρειάζεται πολλές ώρες στο αεροπλάνο. Αυτό που θέλω είναι η ήρεμη ζωή στο νησί, με αληθινό φαγητό και μη προσποιητή διαμονή, ήσυχες παραλίες, βόλτα στο πράσινο και το βουνό και την απόλυτη μεταφορά, αφήνοντας πίσω την αγχωτική καθημερινότητα της μοντέρνας ζωής.

Εάν τα 35 χρόνια που ταξιδεύω μου έχουν μάθει κάτι αυτό είναι πως μία χώρα πληροί όλα αυτά τα κριτήρια. Η Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί 8 από τα νησιά της όλα αυτά τα χρόνια, τη Σκιάθο, τους Παξούς, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σκόπελο, τη Μύκονο και την Τήνο και δεν έζησα ποτέ καμία άσχημη εμπειρία. Οκ αυτοί που ζουν για τις selfies στη Μύκονο είναι κουραστικοί, όμως αυτή είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που βασίζεται στον τουρισμό της και θα χρειαστεί τους Βρετανούς τουρίστες περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το δύσκολο καλοκαίρι που θα έρθει. Ακολουθούν τα δικά μου συστατικά για τις τέλειες ελληνικές διακοπές, με λίγες προτάσεις για το που να πάτε.

Είναι αυτό το συναίσθημα που προσδίδει η άφιξη σε ελληνικό λιμάνι όταν είσαι σε ferry boat που σε χαλαρώνει από μόνο του. Βεβαιωθείτε επομένως ότι ο τελικός σας προορισμός θα είναι νησί χωρίς δικό του αεροδρόμιο. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι οι τουρίστες θα είναι λιγότεροι. Η Σκόπελος είναι μία σπουδαία επιλογή. Θα πρέπει να προσγειωθείτε στο διπλανό νησί τη Σκιάθο που έχει αεροδρόμιο. Ακολουθεί μία ώρα με το ferry

Η Τήνος είναι επίσης ένα καλό «στοίχημα». Χρειάζεται να πας πρώτα στην πολυσύχναστη Μύκονο, τον παράδεισο των… Instagrammers, αλλά και εφιάλτη των φυσιολογικών ταξιδιωτών. Σε 20 λεπτά με το ferry όμως θα περάσετε σ ένα διαφορετικό κόσμο με ήσυχες εκτάσεις, ανέγγιχτες από τον βαρύ τουρισμό.

Ο Όλιβερ Σμιθ θεωρεί επίσης μεγάλη ευκαιρία τη διαμονή στα ελληνικά χωριά, Γράφει : «Η παραμονή σε οποιαδήποτε βίλα προσφέρει μαγευτικές διακοπές. Ιδανικά θα περάσετε υπέροχα σε μία τέτοια δίπλα σε ελληνικό χωριό. Χωρίς την ανάγκη αυτοκινήτου, με το τοπικό καφέ όπου οι ντόπιοι συζητούν και παίζουν τάβλι και τα παραδοσιακά άσπρα σπίτια.

Μην περιμένετε απίθανα μουσεία. Αυτό που αξίζει είναι τα μοναστήρια. Κάθε ελληνικό νησί έχει τα δικά του. Η ταβέρνες επίσης είναι απαραίτητο συστατικό τω ελληνικών διακοπών», γράφει ο Σμιθ και περιγράφει τον οικογενειακό τους χαρακτήρα. Καταγράφοντας τα υλικά στην κουζίνα, ακόμη και το αλατοπίπερο στο τραπέζι και φυσικά τους μεζέδες που κάνουν εντύπωση, όπως το κλέφτικο.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος συνεχίζει : «Δεν έχω ποτέ επισκεφθεί ένα ελληνικό νησί το οποίο δεν είχε να μου προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Και καταλήγει αναφέροντας τις παραλίες : «Το ελληνικό νησί δεν είναι τίποτα χωρίς τις παραλίες» αναφέρει και παρουσιάζει την εικόνα της αμμουδιάς με την ταβέρνα στα όρια των βράχων και τις παγωμένες μπίρες.