Θέλει τώρα διάλογο και θετική ατζέντα με την Ελλάδα ο Ερντογάν | 161523 scaled

Μετά το νέο προκλητικό σόου κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης

Λίγο μετά το προκλητικό κρεσέντο της Άγκυρας κατά της ΠτΔ για τις δηλώσεις της περί της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε διμερή διάλογο «για τη μείωση της έντασης με την Ελλάδα».

Ειδικότερα, σε ομιλία του προς όλους πρεσβευτές χωρών μελών της Ε.Ε στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν «καρφώνοντας» την Κομισιόν, επεσήμανε πως «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να πάψουν να επιχειρούν να λύνουν τα προβλήματα τους με την Τουρκία στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ίδιος είπε πως «πέρυσι με την γείτονα μας την Ελλάδα ενεργοποίησαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου. Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης. Συμφωνήσαμε για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Ανέφερε δε πως οι υποθέσεις των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. «Το πιστεύω αυτό με ειλικρίνεια», πρόσθεσε.

«Από γεωγραφική, ιστορική και ανθρωπιστική άποψη η Τουρκία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι δεσμευμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης της στην Ε.Ε. Παρά τις τόσες αδικίες που έχουμε υποστεί η Ε.Ε εξακολουθεί να είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

 «Ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε που διαπραγματεύεται, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας με τις Βρυξέλλες. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον, αντί των φόβων και των προκαταλήψεων να κινηθούμε με μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική οπτική. Απο εσάς και με τα μηνύματα σας στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες σας, περιμένω να στηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν,  «πρέπει να εμποδιστεί το σαμποτάρισμα των σχέσεων Ε.Ε. – Toυρκίας, καθώς κρύβονται πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών μελών.