Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε ο υπ. Ενέργειας της Τουρκίας

Ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης τέθηκε από τον Φατίχ Ντονμέζ που σε συνέντευξή του τόνισε: «Mε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων.

Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να κάτσουμε να τα συζητήσουμε δια διαπραγματευτούμε».

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατηγόρησε την Αθήνα και δήλωσε πως «αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατό από αυτά τα λάθη τους».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει αναφορές σε αναθεώρηση της Λωζάνης παλιότερα, λέγοντας πως «η γεωγραφική μας περιοχή αποτελεί ακόμα επίκεντρο καβγάδων. Αναπόφευκτα, η χώρα μας βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη. Ως εκ τούτου, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Μετά τη νίκη μας στον Πόλεμο για την Ανεξαρτησία μας, επήλθε η Λωζάνη, που ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να αποδεχτούμε. Κάνοντας σοβαρές θυσίες τότε, καταλήξαμε σε αυτό. Το καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε το δρόμο μας θέτοντας νέους στόχους και νέα οράματα που να συνάδουν με τη χιλιετή ύπαρξή μας στην Ανατολία και την ισχύ του έθνους μας».