Θεμιστοκλέους: Ανοσία της αγέλης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσε απαντήσεις τόσο για την εμβολιαστική διαδικασία όσο και για το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε καταπληκτική την ανταπόκριση του κόσμου, που οδήγησε ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη στην αύξηση των γραμμών και των εμβολιαστικών κέντρων, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες.


Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, κλείστηκαν 115.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, το προηγούμενο 24ωρο στάλθηκαν 108.000 μηνύματα για εμβολιασμό και 22.000 άνθρωποι έκλεισαν ραντεβού. Και όπως υπογράμμισε, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα μάλιστα, με ό,τι είπε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι εφικτή η αλλαγή τοποθεσίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου, δεδομένων των μετακινήσεων, αλλά επεσήμανε πως δεν είναι ίδια η δυναμικότητα, μεταξύ για παράδειγμα της Αττικής με αυτή στα νησιά. Εκτίμησε πως

«Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό
Ερωτηθείς για την ανησυχία εγκύων σχετικά με ορισμένα εμβόλια, τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους συστήνει να κάνουν τα εμβόλια mRNA, όχι γιατί τα άλλα δεν είναι ασφαλή, αλλά γιατί δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Εντός των πρώτων ημερών του Μαΐου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Τέλος, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να απολαύσουν περισσότερες ελευθερίες στις μετακινήσεις.