Θεμιστοκλέους: Εφικτός ο εμβολιασμός του 70% έως τέλος καλοκαιριού

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στον ΑΝΤ1 ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της δεύτερης δόσης με το συγκεκριμένο εμβόλιο και πότε μπορεί να αλλάξει είπε: «Στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση δεν θα πρέπει να κάνει AstraZeneca. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο η επιτροπή άφησε μεγάλο περιθώριο και γι’ αυτό έβαλε τον οικογενειακό γιατρό. Αν το κρίνει ο γιατρός, συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίσει στη συνέχεια αν πρέπει να αλλάξει το εμβόλιο. Ο πολίτης δεν μένει ξεκρέμαστος. Θα υπάρχει άλλο ραντεβού με Mrna εμβόλιο».

Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες του κόσμου. «Αυτό που συνέβη εδώ είναι κάτι που έχει γίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι επιστήμονες της επιτροπής είναι εξειδικευμένοι στα εμβόλια. Όπως συνεδρίασαν και πριν από λίγους μήνες έτσι και τώρα έδωσαν αυτό το ηλικιακό όριο».

Μάλιστα είπε ότι αυτή την στιγμή το ηλικιακό όριο ανεβαίνει πάνω από τα 60 και αν πάμε σε ένα 4ο κύμα το φθινόπωρο το ηλικιακό όριο μπορεί να κατέβει ξανά. 

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας τόνισε: «Η απόφαση αυτή που πήραμε για το εμβόλιο AstraZeneca έσωσε ζωές. Έσωσε 15.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και από θανάτους. Οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν σώθηκαν».

Σχετικά με τη σύσταση είπε: «Η επιτροπή λέει την σύσταση και με στοιχεία γιατί κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση πρέπει να κάνει και την δεύτερη. Η λέξη σύσταση είναι η πεμπτουσία της ιατρικής. Το επιστημονικό κριτήριο δεν αμφισβητείται. Κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση οι πιθανότητες να πάθει κάτι στην δεύτερη είναι απειροελάχιστες. Είναι ισχυρή η σύσταση να κάνει το εμβόλιο. Δεν μπορεί να παίζει κάποιος την υγεία του με τον κορονοϊό».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τέλος τόνισε ότι χθες στα προγραμματισμένα ραντεβού η συμμετοχή ήταν στο 93% για AstraZeneca. «Η μέρα κύλησε καλά και δεν είχαμε ακυρώσεις», είπε.