Πολιτική

Θεοχάρης: «Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα»

«Θα υποβάλονται σε αυτό, προτού εισέλθουν στο αεροπλάνο», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού

ÊÏÉÍÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÐÁÑÁÃÙÃÇÓ ÊÁÉ ÅÌÐÏÑÉÏÕ ÊÁÉ ÔÇÓ ÕÐÏÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÍÇÓÉÙÔÉÊÙÍ ÊÁÉ ÏÑÅÉÍÙÍ ÐÅÑÉÏ×ÙÍ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα FAZ παραχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης, όσον αφορά στα μέτρα με τα οποία η Ελλάδα θα επανεκκινήσει την τουριστική της βιομηχανία.

Ο Υπουργός Τουρισμού είπε αρχικά ότι σε μερικές ημέρες θα κατατεθούν προς διαβούλευση τα προτεινόμενα υγειονομικά μέτρα, ενώ επεσήμανε ότι στα ελληνικά ξενοδοχεία τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι όπως στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης είπε: «Θέλουμε ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο, ο Υπουργός επεσήμανε ότι αν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή θέση, μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη.

Ενώ συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι καταρχήν ο κανόνας. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού».

Για τις πιθανότητες να η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος να ξεκινήσει πριν από τον Ιούλιο, ο κ. Θεοχάρης είπε:

«Εξαρτάται από ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο για την αναβίωση του ελληνικού τουρισμού. Το ζητούμενο καταρχάς είναι να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής.

Επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν, να περνούν τις διακοπές τους σε εμάς και θα μπορούν να ταξιδεύουν πίσω με την ίδια ασφάλεια, αλλά και χωρίς προβλήματα.

Στο Υπουργείο Τουρισμού βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των συζητήσεων με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Σε λίγες μέρες θα καταθέσουμε προς διαβούλευση το αποτέλεσμα στους εταίρους μας στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα τα ταξιδιωτικά γραφεία, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή τα ξενοδοχεία.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα: σε παραλίες, σε πισίνες ή χώρους όπου σερβίρεται πρωινό, κατά τη μεταφορά με λεωφορείο.

Δεδομένου ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να συμμορφωθεί με όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισφορές και τους φόρους του κλάδου».

Για τεστ του κορωνοϊού στους τουρίστες, είπε: Δεν υπάρχει ακόμη η τελική απόφαση των επιδημιολόγων, αλλά η ιδέα είναι φυσικά οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί αρνητικά για κορωνοϊό.

Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα».

Ο Υπουργός Τουρισμού είπε επίσης: «Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή θέση, μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι καταρχήν ο κανόνας. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού.

Σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωθεί με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, ο κ. Θεοχάρης είπε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους και να αποφύγουμε τους τοπικούς περιορισμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Θα αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου μου θα βρίσκονται έξω κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου για να παρακολουθούν τη συμμόρφωση και να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παραβιάσεις. Το διακύβευμα είναι και η φήμη της χώρας μας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού. Αλλά αν οι επαγγελματίες από τον ιατρικό τομέα με συμβουλεύσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο βήμα, φυσικά και θα λάβουμε αποφάσεις που θα εξυπηρετούν καλύτερα την υγεία όλων.

Για το γεγονός ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι λοιμωξιολόγοι, επεσήμανε: «Η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που τα ταξίδια θα είναι και πάλι δυνατά. Ωστόσο, εάν οι ειδικοί της ιατρικής μας πουν ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, τότε θα το κάνουμε. Αλλά αν, για παράδειγμα, τα κομμωτήρια πρέπει και πάλι να κλείσουν, τότε δεν θα χρειάζεται πλέον να μιλάμε για τουρισμό.

Αυτή η Κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες έχουν όμως αποδείξει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να περιοριστεί με επιτυχία. Δεν θα χαραμίσουμε, φερόμενοι με επιπολαιότητα, αυτή την επιτυχία, η οποία συνδέεται με μεγάλες δυσκολίες και κόστος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι δηλώσεις μου έχουν μια υποσημείωση: Σχεδιάζουμε αυτήν τη θερινή περίοδο υποθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι υπό έλεγχο. Δεν θα αναλάβουμε μη απαραίτητους κινδύνους»

Για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, τόνισε: «Στα ελληνικά ξενοδοχεία τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι όπως στα νοσοκομεία. Θέλουμε ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν.

Επίσης, αυτήν την περίοδο εξετάζουμε με ποια βραχυπρόθεσμα προγράμματα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό έχει σχέση, για παράδειγμα, με τις ανακαινίσεις ή την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανοίξουν, να μπορέσουν τουλάχιστον να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο παραγωγικά. Εξετάζουμε εάν και πώς μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά προγράμματα μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων»

Δείτε επίσης