«Δεν πρόκειται να είναι ένα ανέμελο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας.

Η κα Θεοδωρίδου έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για μόλυνση των παιδιών και των εφήβων καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική ενώ τόνισε πως κινδυνεύουν επίσης και οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας. Η ίδια έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε επίσης, ενώ συμπλήρωσε πως «οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Τι είπε για τη τρίτη δόση

Σε ερώτηση για το αν απαιτείται να γίνει μια τρίτη δόση εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου είπε πως προς το παρόν κανείς – εκτός από το Ισραήλ – δεν έχει αποφασίσει να εφαρμόσει την τρίτη δόση εμβολιασμού, ενώ τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας. Πάντως, όπως είπε, φαίνεται αυτή να ξεπερνάει το 6μηνο που είχε αρχικά εκτιμηθεί και η οδηγία για μια τρίτη δόση θα εξαρτηθεί από την ηλικία, το επάγγελμα ή τα νοσήματα κάποιου, δηλαδή αν δεν έχει την ανοσοαπόκριση που απαιτείται, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, ούτε λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά.

Δείτε το βίντεο:

Σκληρή στάση στους αντιεμβολιαστές

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά για το αν μπορούν να πειστούν τελικά όλοι αυτοί που αντιδρούν στους εμβολιασμούς, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για το θέμα των αντιεμβολιαστών, με είχανε ρωτήσει και σε μία άλλη συνέντευξη τι θα έλεγα σε αυτούς τους αντιεμβολιαστές. Μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι για διστακτικούς. Δεν θα έλεγα τίποτα. Διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία».