Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους: Συνεχίζεται κανονικά το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία

Στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ευχήθηκε η νέα χρονιά να μας φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της πανδημίας, σημειώνοντας πως τις επόμενες μέρες αναμένουμε περισσότερες δόσεις των εμβολίων στην χώρα μας.

Όπως είπε, το εμβόλιο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 2020, έγινε σε λίγους μήνες σε αντίθεση με άλλα κλασικά εμβόλια που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί.

Η καθηγήτρια σημείωσε πως η ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου θα πρέπει να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η εξέλιξη της επιστήμης, οι εμπειρία από άλλα νοσήματα, η συνεργασία των ερευνητικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν συμβάλει στις έρευνες που οδήγησαν σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλιο.

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρέθεσε στην σημερινή ενημέρωση μερικά από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Οπως είπε, από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ το απόθεμα στις ελληνικές αποθήκες αυτή τη στιγμή είναι 152.580 δόσεις.

«Ενδεικτικό των δυσκολιών της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει όλος ο πλανήτης είναι πως αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν κάνει ελάχιστους εμβολιασμούς μέχρι σήμερα. Εχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσει στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», είπε.

Ο στόχος για τις 8 Ιανουρίου και την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών
Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τους μελλοντικούς εμβολιασμούς, ανέφερε: «Σήμερα έκαναν εμβολιασοί σε 56 νοσοκομεία. Εγιναν σήμερα 5.655 εμβολιασμοί για τον ιό. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου που προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία στην επιχείρηση. Τότε ο ρυθμός θα αυξηθεί στους περίπου 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα».

Τέλος, τόνισε πως: «Στόχος είναι μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων έχοντας εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση τους. Αν προστεθούν οι παραδόσεις άλλων εμβολίων, όπως της Moderna θα αυξηθεί ο ο ρυθμός των εμβολιασμών εμβολιασμός. Στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι αιτήσεις για εμβολιασμούς από την ειδική πλατφόρμα».

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε περισσότερες από 30 χώρες, έχουν διανεμηθεί 11,5 εκατ. δόσεις εμβόλια. Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως 4,5 εκατομμύρια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, ήτοι 1,3% του γενικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος στην Κίνα και στην Αγγλία 1 εκατομμύριο εμβόλια, ενώ ακολουθούν άλλες χώρες.

«Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών. Όπως σημείωσε, η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το εμβόλιο της Pfizer, αναμένουμε εκείνο της Moderna και ίσως να είναι ταχεία η έγκριση του εμβολίου τους AstraZeneca. «Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες» είπε η κα. Θεοδωρίδου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει άλλη τεχνολογία από εκείνο της Pfizer
Μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.

Όπως είπε, δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.

Κλείνοντας, σημείωσε πως ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τα περίπου 7,1 δις πληθυσμού παγκόσμια. Χρειάζεται μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο, όχι μόνο οι πλούσιες χώρες, αλλά και εκείνες με μικρότερη ευμάρεια.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140526, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5478 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42054 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.902 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 54 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5011 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2976 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.