Θεόδωρος Λιβάνιος στην «Βραδυνή της Κυριακής»: «Έρχεται νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής» | 4870546 scaled

Το επόμενο διάστημα θα φέρει η κυβέρνηση το νέο εκλογικό νόμο που θα αντικαταστήσει εκείνον της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό αναφέρει μέσα από τη συνέντευξή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, που ωστόσο εμφανίζεται φειδωλός σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας ύστερα και από τις συνταγματικές αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση, η οποία πλέον, μπορεί και με απλή πλειοψηφία να εκλέξει όποιο πρόσωπο επιθυμεί για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας.  

Κύριε υφυπουργέ, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει σημαντικές αλλαγές, με πρώτη την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έγινε και «πρόβα» συναίνεσης ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση. Πιστεύετε πως η συναίνεση είναι το «εργαλείο» που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε νόμο που φέρνει η κυβέρνηση ή κατά περίπτωση, διότι ανάλογα θα πρέπει να γίνει πράξη και στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου Δημοκρατίας; 

«Η συναίνεση είναι απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας, πρέπει να είναι στόχος στην πολιτική. Στο συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα, η συνταγματική επιταγή για 200 βουλευτές μάς υποχρέωσε να υποχωρήσουμε κατά πολύ από την αρχική μας θέση, που ήταν η επιστολική ψήφος για όλους τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Πετύχαμε, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι να γίνει πραγματικότητα να μπορούν να ψηφίζουν –και κυρίως η ψήφος τους να είναι ισότιμη με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας– από τον τόπο που βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Η συναίνεση που απαιτείται επέβαλε σημαντικές υποχωρήσεις, αλλά δεν έπρεπε να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία. Ας το δοκιμάσουμε, και βελτιώσεις σίγουρα θα επέλθουν. Δύο πράγματα θα φροντίσουμε: πρώτον, να είναι γρήγορη και εύκολη η ηλεκτρονική αίτηση από την ψηφιακή πλατφόρμα που σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη και βάσει των εγγραφών, και δεύτερον να συστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εκλογικά τμήματα, ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες να μετακινηθούν μακριά από εκεί που διαμένουν».   

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκλέξει με βάση το νέο νόμο που ψηφίστηκε κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, όποιον υποψήφιο επιθυμεί για το αξίωμα του Προέδρου Δημοκρατίας. Πολιτικά και ηθικά μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο σε ό,τι αφορά το κύρος του θεσμού;

«Το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα μας είναι συνυφασμένο με την πολιτική ενότητα και την καταξίωση».

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί, κ. υφυπουργέ, ονοματολογία σύμφωνα με την οποία στελέχη της Ν.Δ. προκρίνουν τους κ.κ. Α. Σαμαρά, Κ. Καραμανλή, δύο πρώην πρωθυπουργούς, αλλά και άλλα στελέχη, για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας. 

«Δεν θέλω να αποφύγω την ερώτησή σας αλλά η απόφαση αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό, η οποία θα ανακοινωθεί στον κατάλληλο χρόνο».

Βλέπουμε τον κ. Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει να μιλά για το σενάριο των διπλών εκλογών και την απλή αναλογική. Ποια είναι η δική σας θέση σε ό,τι αφορά το θέμα των διπλών εκλογών, και αν πράγματι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα το οποίο η κυβέρνηση θέλει να «κάψει» μέσω αυτού του τρόπου.

«Οι πολίτες έχουν δώσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εντολή τετραετίας. Η εντολή του πρωθυπουργού σε όλους μας είναι για σκληρή δουλειά, ώστε να αλλάξει η Ελλάδα, και έχουμε 44 μήνες μπροστά μας».  

Το υπουργείο σας εξετάζει πότε θα φέρει προς συζήτηση το νέο εκλογικό σύστημα, και αν ναι, ποιος θα είναι ο νέος προσανατολισμός του; 

«Η αντικατάσταση της απλής αναλογικής από ένα αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα που θα έχει ως προτεραιότητα τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων και τη σταθερότητα, είναι κεντρική πολιτική δέσμευση της Ν.Δ. Να είσαστε βέβαιος ότι την πρότασή της η κυβέρνηση θα την ανακοινώσει το επόμενο διάστημα και σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο».

Στο υπουργείο σας το τελευταίο διάστημα ποιες μεταρρυθμίσεις προωθείτε και πώς ακριβώς θα υπάρξει η μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων στην Τ.Α;

«Με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, ήδη από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, με νομοθετική πρωτοβουλία αποτρέψαμε το χάος που έφερνε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική. Σήμερα, οι δήμοι μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις και να λειτουργούν χάρη στις ρυθμίσεις μας αυτές. Το επόμενο διάστημα, οι προτεραιότητές μας στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν ως άξονα τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης προς όφελος του πολίτη, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των εκλογικών διαδικασιών.

Στο πρώτο πεδίο εισαγάγουμε το οριστικό ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους, των Περιφερειών και των Δήμων, προκειμένου να είναι σαφές για ποια ζητήματα είναι υπεύθυνη η κάθε βαθμίδα Διοίκησης, και λογοδοτεί έναντι του πολίτη. Στο δεύτερο πεδίο δεν είναι μόνο οι νέοι εκλογικοί νόμοι για τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, εκσυγχρονίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκλογική αναμέτρηση. Η μετάδοση από κάθε εκλογικό τμήμα θα γίνεται ηλεκτρονικά, με στόχο να έχουμε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα 2 με 2,5 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή περίπου έως τις 10 το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό, έως τα μεσάνυχτα θα είναι εφικτό να είναι γνωστά και τα ονόματα των βουλευτών που εκλέγονται».

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Από την Έντυπη Έκδοση