Με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων που παρατείνουν και το κλίμα της αβεβαιότητας, η Κυβέρνηση σχεδιάζει αντίδοτα στην νοσούσα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και έτσι στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα  άλλα δυο νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. 

Το ένα αφορά την τρίμηνη επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το άλλο έχει να κάνει με την 8μηνη κρατική επιδότηση για τις δόσεις κόκκινων και ενήμερων δανείων, το γνωστό πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Σε σχέση τα νέο κύκλο επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ υπήρξε το πράσινο φως από την Κομισιόν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τρέξει το πρόγραμμα.

Με βάση την απόφαση έγκρισης του μέτρου από την Κομισιόν καθορίζονται και οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης «περίμετρο προστασίας. Έτσι στο πρόγραμμα που θα έχει ύψος 500 εκατομμύρια ευρώ  μπορούν να μπουν ΜμΕ, ανεξάρτητα με τον ΚΑΔ, εφόσον έχουν μείωση τζίρου στο 20% για το σύνολο του 2020.  

Επίσης το καθεστώς απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς πλην του χρηματοπιστωτικού, της πρωτογενούς γεωργίας και των κλάδων του καπνού και της αλιείας. Από το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος εξαιρούνται επίσης τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι υπεράκτιες εταιρείες, όπως και όσες είναι σε διαδικασία πτώχευσης.

Επιπλέον η στήριξη δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και  η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Στόχος του μέτρου είναι να συμβάλει στη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Το ποσό των επιχορηγήσεων αντιστοιχεί στους τόκους που θα έπρεπε να καταβάλουν οι δικαιούχοι για ενήμερα δάνεια σταθερής λήξης, ομολογιακά, κοινοπρακτικά δάνεια ή τραπεζικές υπεραναλήψεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021. Να σημειωθεί ότι η δράση είναι ανοικτή είναι και για νέες εταιρίες στη βάση σχετικής εξειδίκευσης από υπουργική απόφαση.

«Γέφυρα 2»

Παράλληλα επίκειται και η ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2», μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών του. Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπ. Οικονομικών θα επιδοτηθούν οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων ελευθέρων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων κτλ που αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας, για χρονικό διάστημα 8 μηνών. 

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Μαρτίου, ώστε μετά την έκδοση του δευτερογενούς δικαίου (αποφάσεις κτλ)  να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις αρχές Απριλίου.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχεται επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών  η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. 

Επόμενο βήμα είναι το νέο πλαίσιο για την επιδότηση παγίων δαπανών που θεωρείται κομβικό από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη φάση επανεκκίνησης.